ALARMANTNO! CRNE BROJKE: Ove godine zatvoreno više od 100 škola

Autor: Tanjug

Vesti

05.10.2019

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno 29 osnovnih škola i 78 izdvojenih, uglavnom seoskih odeljenja, "ugašeno" je od ove školske godine. Od ovog broja, u Vojvodini se nalazi 25 matičnih i 11 izdvojenih odeljenja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Neke škole prestale su da postoje kao pravni subjekti i pripojene su nekoj drugoj obrazovnoj ustanovi.

U tim slučajevima za učenike se ništa ne menja, jer škola nastavlja da radi, ali kao izdvojeno odeljenje.

Takav primer je OŠ "10. oktobar" u selu Donje Babine, koja je pripojena OŠ "Mihajlo Bakić" u Seljašnici, u opštini Prijepolje.

Ovo je rečeno u Ministarstvu prosvete, uz podsećanje da je optimizacija škola počela da se radi na osnovu uredbe Vlade Srbije o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola, iz marta prošle godine.

Prema tom dokumentu, da bi "preživela", matična škola mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da bude na udaljenosti većoj od dva kilometra od susedne škole.

- Stara mreža škola nije odgovarala potrebama. Mnoga rešenja su loša i skupa, ali prevashodno pedagoški loša - rekao je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević.

 

 

U Ministarstvu prosvete podsećaju da je trebalo da lokalne samouprave u određenom roku daju predlog mreže osnovnih škola. U tom poslu Vojvodina je bila ažurna, pa su pokrajinske vlasti usvojile planove svih 45 lokalnih samouprava. U ostatku Srbije bilo je drugačije.

- Ovaj posao završilo je 50 jedinica lokalne samouprave i sa njihovim predlogom smo se saglasili - kažu u Ministarstvu prosvete. - Još 40 lokalnih samouprava napravilo je planove, ali oni su vraćeni na doradu.

Međutim, neki od najvećih gradova kao što su Beograd i Niš još nisu dostavili svoje planove, iako im je rok istekao još na proleće.

- U malim mestima bilo je moguće formirati obrazovno-vaspitne centre spajanjem srednjih sa osnovnim školama, čak i sa predškolskim ustanovama i to je spajanje po vertikali - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zmaj

06.10.2019 11:36

Strašno. A šta nas očekuje sledeće godine?