ALARMANTNO! Srbija u problemu: Najnoviji podaci pokazuju da je higijena na zabrinjavajuće lošem nivou, evo zašto!

Autor: Tanjug

Vesti

15.10.2019

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki treći Srbin ne opere ruke pre jela, nakon ulaska u kuću, a čak ni posle korišćenja toaleta, zabrinjavajući su podaci instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje koje je rađeno povodom Svetskog dana čistih ruku, pokazalo je da u Srbiji ruke redovno pere 64,7 odsto stanovnika, dok ostalih 35, 3 odsto to skoro nikada ne čini.

Najbolja prevencija

Stručnjaci upozoravaju koliko je to opasno, pošto se na rukama nalazi hiljade bakterija koje su direkti uzročnici bolestipoput zarazne žutice, dijareje, respiratorne infekcije... Bakterije koje se "lepe" za ruke nalaze se svuda oko nas, na telefonima, tastaturama, dečijim igračkama, tašnama, u toaletima, na kvakam, držačima u autobusu.

Epidemolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dr Ivana Begović Lazarević kaže da pranje ruku sapunom predstavlja najefikasniju meru za prevenciju bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ovi zvanični podaci vrlo su loši, jer pranje ruku sapunom prva je i javažnija preventivna mera koja sprečava infekcije. Pranje ruku sapunom sprečava prenos bakterija, parazita, virusa, koji su direktni uzročnici bolesti. Najčešće se putem prljavih ruku prenose bolesti stomaka, infekcije disajnih puteva, kože i oka. Zato je higijena ruku jako bitna. Vrlo je važno da decu od malih nogu navikavamo i naučimo koliko je važno da peru ruke i da prljavim rukama ne diraju usta i lice. Ruke treba prati pri ulasku u kuću , pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon igranja, korišćenja novca, gradskog prevoza - naglašava dr Begović Lazarević.

Na pitanje koje su to površine koje su "lepak" za bakterije doktorka odgovara:

- Bakterije se nalaze na gotovo svim stvarima koje svakodnevno dodirujmo rukama. To su, na primer, tašna, novčanik, držači u gradskom prevozu, toalet, kvake, prekidači, tastature, mobilni telefoni... Sve ono što stalno koristimo i preko čega nam bakterije prelaze na ruke. Ukoliko se ne operu sapunom i vodom, to se direktno unosi u organizam, što je urzok brojnih infekcija. Koliko je loša higijena opasna, govori i činjenica da se zaraze mogu preneti čak i rukovanjem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uzrok bolesti

Infektolog Žarko Ranković kaže da se na prljavim rukama čoveka nalazi čak 3.200 bakterija, parazita, virusa, koje mogu da izazovu nekoliko desetina bolesti koje bi redovnim pranjem bile izbegnute.

- Srećom sve te bolesti u današnje vreme nisu smrtonosne ili za njih postoje vakcine, ali ugrožavaju imunitet i opšte zdravstveno stanje. Najčešće bolesto prljavih ruku su zarazna žutica, dizenterija i druge crevne infekcije. Čistoća, u ovom slučaju ruku, zaista jeste pola zdravlja i zato savetujemo ljudima, prevashodno zbog njih samih, da peru ruke. Ali ne samo da ih poliju sapunom propuste kroz vodu, već da ih trljaju nekoliko minuta između prstiju i nokate, pa tek onda da ih isperu - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

15.10.2019 14:08

Još smo mi pod utiskom turskog carstva.