Krkobabić u Jablaničkom upravnom okrugu: Mladi bračni parovi sa decom šansa za Crnu Travu

Autor: Republika

Vesti

18.10.2019

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

„Rubni delovi Srbije zaslužuju posebnu pažnju, ovde je svaki čovek dragocen!“ izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u poseti Jablaničkom upravnom okrugu i opštini Crna Trava, najmanjoj opštini u pograničnoj zoni.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Milan Krkobabić sa meštanima Crne trave

Opština Crna Trava na krajnjem jugoistoku, smeštena uz samu granicu sa Bugarskom, sa svojih 25 naselja i sada tek malo više od hiljadu stanovnika je nanerazvijenija opština u Republici Srbiji.   

Ministar je u Crnoj Travi posetio porodicu Đorđević koja se sa petoro dece doselila iz Smedereva i tako započela svoj novi život. Opština je dala stan ovoj sedmočlanoj porodici i posao ocu porodice u opštini, deca imaju besplatan boravak u vrtiću, a porodica planira i da započnu bavljenje poljoprivredom. 

Ministar i predsednik opštine Slavoljub Blagojević sa zadovoljstvom su porazgovarali sa još dve porodice koje su spremne da urade isto i tako daju primer još nekim mladim bračnim parovima iz ostalih delova Srbije.

Blagojević je zahvalio ministru na poseti i rekao da lokalna samouprava izdvaja deo svog budžeta za poljoprivredu, ali da su za oživljavanje ove opštine potrebne i druge mere - „U našoj opštini svake godine umre 50 ljudi, a rodi se jedno ili dvoje dece. Potrebno je da olakšamo da se ljudi ovde bave uzgojem bobičastog, jagodičastog voća i pečuraka, za koji je ovaj kraj pogodan, ali i da podstičemo svim raspoloživim merama naseljavanje porodica iz drugih delova zemlje".

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Ministar je ukazao da u opštini Crna Trava ima čak 6 hiljada hektara neraspoređenog državnog zemljišta koje bi se moglo privesti nameni i dati na korišćenje mladim ljudima spremnim da rade i obrađuju je na pravi način "Spremni smo da pokrenemo poljoprivrednu aktivnost ovog kraja i pomognemo osnivanje zadruga. Ovim delovima zemlje potreban je i princip pozitivne diskriminacije u vidu smanjenja pdv –a i ostalih mera koje bi im omogućile opstanak i učinile ih konkurentnim na tržištu". 

Iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića, je u toku 2017. i 2018. godine izdvojeno  čak 71,6 miliona dinara za 7 zemljoradničkih zadruga na teritoriji Jablaničkog okruga. Zadruge, kao organizacioni oblik udruženih porodičnih gazdinstava treba da predstavljaju prvi, egzistencijalni preduslov za život na selu, a osim njega ništa manje važni su i infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturni sadržaji kako bi sela počela da predstavljaju poželjna mesta za život.

Sa ministrom su u poseti Crnoj Travi bili i prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, članovi ovog tima prof.dr Vladimir Goati, psihijatar Jovan Marić i fudbalski trener Milan Živadinović. 

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Krkobabić je sa članovima tima dalje obišao lokaciju predviđenu za gradnju Doma kulture u selu Gradska i u osnovnoj školi “Aleksandar Stojanović“ sa članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije razgovarao sa meštanima na temu unapređenja kvaliteta života na selu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading