ALARMANTNO: 15.000 đaka imalo odnose bez kondoma

Autor:

Vesti

29.10.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šokantni podaci Batuta! Svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već je imao seksualne odnose, a čak četvrtina njih je imala seks bez zaštite! Ako se uzme u obzir da u Srbiji ima oko 250.000 srednjoškolaca, to znači da je oko 15.000 njih imalo nezaštićen seks, koji je mogao da dovede do polno prenosivih bolesti i neželjene tinejdžerske trudnoće.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

STRUČNJACI ZABRINUTI

Ovi alarmantni podaci rezultat su istraživanja "Ponašanje u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji", koje je prošle godine sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a koji su pokazali da su seks češće imali dečaci nego devojčice.

Činjenica da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose zabrinjava stručnjake koji upozoravaju da biološki tinejdžeri od 15 godina jesu sposobni za seks, ali ne i psihološki.

- Najveći problem je nedostatak adekvatne seksualne edukacije u školama, pa deca o seksu uče kroz tabloide ili od nestručnih lica. Kada mlad čovek nije obučen da zrelo pristupi seksualnim odnosima, to može svakako da ostavi posledice, pre svega psihološke prirode, na tinejdžera - objašnjava za Srpski telegraf seksolog Aleksandar Milošević.

On ističe da seksualno obrazovanje nedostaje čak i studentima, a kamoli srednjoškolcima.

Svako šesto dete gojazno

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo i šokantne podatke kada je u pitanju fizička aktivnost dece. Već od sedmog razreda fizička aktivnost učenika opada, a taj pad je još drastičniji kod srednjoškolaca. Sa padom fizičke aktivnosti raste upotreba mobilnih telefona, pa učenici srednjih škola dnevno provedu i po četiri sata na mobilnom telefonu. Nedostatak fizičke aktivnosti doveo je do toga da petina dece ima prekomernu težinu, a svaki šesti adolescent u Srbiji je gojazan.

PO METODAMA SZO

- Veliku ulogu ima kućno vaspitanje i obrazovanje. Roditelji moraju da shvate da ne mogu da spreče dete da se upusti u seksualne odnose, pa je zato najbolje da ga "obuče" kako da priđe svemu tome i da se zaštiti. Otvorena komunikacija pruža detetu sigurnost, da u slučaju mogućih komplikacija zna da može da se obrati roditeljima i da se problem reši na najbolji način - dodaje Milošević.

Istraživanje je prvi put urađeno u Srbiji, a po metodama Svetske zdravstvene organizacije i sprovedeno u 45 zemalja. U ispitivanju je učestvovalo nešto više od 4.000 učenika uzrasta od 11, 13, i 15 godina u 101 školi u Srbiji.

ČINJENICE:

SEKS (učenici prvog razreda srednje škole)

* 25 odsto dece od 15 godina je seksualno aktivno

* 75 odsto njih koristilo je kondom kao zaštitu

* Dečaci su seksualno aktivniji u odnosu na devojčice

VRŠNJAČKO NASILJE

* Svaki deseti učenik učestvovao je u zlostavljanju

* Svako deseto dete bilo je žrtva vršnjačkog nasilja

* Svaki šesti učenik bio je žrtva digitalnog nasilja (fotografije, snimci ili pretnje putem društvenih mreža)

ALKOHOL

* Svaki treći učenik srednje škole konzumirao je alkohol

* Više piju dečaci nego devojčice

* Svaki deseti učenik pio je alkohol 20 i više dana prethodnog meseca

DUVAN

* Skoro svaki treći srednjoškolac je probao cigarete

* Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole pušio je nargilu

* U kontinuitetu od mesec dana puši svaki deseti učenik

* Svaka četvrta devojčica od 15 godina puši

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

29.10.2019 08:41

Neka se pr*aju biće nataliteta,ali kako da se ne seksaju kad to gledaju na tv pink i hepi usred bela dana,pa sa interneta.Nekad su prvaci igrali košarku,fudbal,klikere,sad imaju medije za igre,a o sportu da i ne pričamo.