95 godina Instituta za Javno zdravlje Srbije

Autor: zdravlje.gov.rs

Vesti

29.10.2019

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da se ove godine obeležava 95 godina postojanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", ali i 100 godina od osnivanja Stalne epidemijske komisije koja je bila preteča Instituta Batut.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Verica Jovanović

- Ta Komisija se bavila očuvanjem narodnog zdravlja, a pre svega kontrolom zaraznih bolesti. Komisijom je rukovodio Milan Jovanović Batut, prvi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i osnivač Instituta za javno zdravlje Srbije - rekao je Lončar na "Batutovim danima".

On je ukazao na stalni doprinos Instituta Batut, da se osnovu podataka koje prikuplja i obrađuje baziraju odluke i politika koja utiče na sve aspekte zdravstvenog sistema.

Direktorka Batuta Verica Jovanović podsetila je na period od osnivanja Instituta do danas, sa kakvim se sve izazovima suočavao preventivni rad i postupak vakcinacije.

Podsetila je da se u prvoj polovini 19. veka Srbija suočavala sa nedostatkom lekara i da se i to vreme stanovništvo motivisalo da učestvuje u vakcinaciji.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zlatibor Lončar

- Donesena je odluka kojom je majstorima bilo zabranjeno da primaju na zanat, a sveštenicima da venčava mlade koji nisu bili vakcinisani. Primenom takvih mera izbegnuta je epidemija variole - istakla je ona.

Dodaje da danas Batut , zajedno sa 24 okružna zavoda, ima vodeću ulogu u sistemu javnog zdravlja u Srbiji.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić ukazao je da je Milan Jovanović Batut bio i prvi dekan Medicinskog fakulteta i da je on udario temelje srpskog zdravstva.

On je ukazao da je danas nezamisliva klinička medicina bez dobro razvijene epidemiologije.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša naglasio je značaj prevencije koja znači i velike uštede za zdravstveni sistem.

- Često se ne razmišlja o ovim uštedama, ali to može značiti uvođenje skupih tehnologija u zdravstveni sistem - pojasnio je on

Na skupu su dodeljene i plakete za javno zalaganje i doprinos - ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, dekanu Medicinskog fakulteta Nebojši Laliću, predstavniku SZO u Srbiji Marijanu Ivanuši i supruzi predsednika Srbije Tamari Vučić za doprinos da se osobama sa autizmom i obolelima od retkih bolesti omogući kvalitetniji život uz dostupnos savremene terapije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading