Oprez! Azbest u preparatima za najmlađe: "Džonsonov" puder može da OTRUJE bebu!

Autor:

Vesti

30.10.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Džonson i Džonson" povlači bebi-pudere koji izazivaju rak i trovanje, koje koriste milioni roditelja širom sveta, pa i u Srbiji. Ovo je, naime, jedna od najrasprostranjenijih robnih marki dečje i kozmetike za odrasle.

RepublikaFoto: youtube.com/JOHNSON'S Baby Philippines

Američka farmaceutska kompanija objavila je da sa tržišta povlači seriju svog bebi-pudera jer su u njemu pronađeni tragovi azbesta, supstance koja može biti kobna po život dece. Odluka je doneta nakon što je američka uprava za hranu i lekove pronašla tu štetnu materiju u njihovim puderima.

NIŽU SE PROBLEMI

Prema rečima doktora, azbest kod mališana može da izazove alergije, trovanje i rak. Povlačenje je ograničeno na seriju kozmetičkih preparata koje su isporučene u SAD, ali su roditelji širom sveta u panici jer je teško poverovati da azbesta ima samo u proizvodima isporučenim za američko tržište, gde su kontrole i najstrože. Dodatno ih onespokojava i sve što američkog giganta prati u poslednje vreme, s obzirom na to da su suočeni sa velikim brojem optužbi i odštetnih zahteva, uz tvrdnje potrošača da njihovi proizvodi izazivaju različite zdravstvene tegobe.

Srpski stručnjaci smatraju da hitno treba preispitati i naše tržište i naložiti dodatnu kontrolu proizvoda koje plasira "Džonson i Džonson".

Zbog azbesta su već isplatili odštetu od 4,7 milijarde dolara

Podsetimo, američki sud je prošle godine naložio kompaniji "Džonson i Džonson" da plati čak 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su zbog upotrebe njegovih proizvoda od pudera koji sadrže azbest obolele od raka jajnika. Porota je u američkoj saveznoj državi Misuri presudila da kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara i 4,1 milijardu dolara odštete.

Advokati žena su tvrdili da su u "Džonson i Džonsonu" još od 1970. godine znali da je njihov puder zagađen azbestom. Farmaceutska kompanija je te tvrdnje odbacila.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, smatra da, ukoliko se poštuje poslovni moral, ta informacija obavezuje sve uvoznike, prodavce, kao i državne organe u našoj zemlji koji se bave zaštitom zdravlja dece na pojačan inspekcijski nadzor.

- Stručnjaci jedne, druge i treće strane trebalo bi da ispitaju da li se taj proizvod nalazi na našem tržištu, ima li posledica i koje su. Ako se taj problem pojavio u Americi, koja ima najbolji, odnosno najrigorozniji sistem kontrole kvaliteta proizvoda, onda je realno očekivati da se u Srbiji pojave "Džonsonovi" puderi sa još većim nedostacima - navodi on.

RepublikaFoto: pixabay.com

Andrej Šoštarić, fiziko-hemičar iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, upozorava da je azbest opasna supstanca koja se koristi u različite svrhe.

- Ukoliko se kontinuirano udiše, može da izazove različite vrste kancera - objašnjava stručnjak.

MAJKE I DADILJE

S druge strane, pedijatar dr Saša Milićević ukazao je na mnogobrojne druge štetne efekte azbesta po zdravlje. On, naime, navodi da je reč o hemijskom elementu koji kod male dece, koja talk najčešće koriste, može da izazove alergije, ekceme i trovanje.

DR SAŠA MILIĆEVIĆ: Azbest je hemijski element koji može da izazove veoma ozbiljne posledice

- Puder koji sadrži azbest sam po sebi može da izazove alergijsku reakciju, ali ako se stavi na mesto nekog ekcema, za šta se obično i koristi, može da proširi ojed kod beba. Druga stvar, deca prilikom talkiranja obično i udahnu jedan deo, a ako se azbest udiše u dužem vremenskom periodu, to može da dovede do trovanja... Ne samo dece već i majki i dadilja - tvrdi stručnjak.

Uvoznici tvrde: Nema mesta panici

Dalibor Bajić iz kompanije "Sarantis Srbija", koja je uvoznik "Džonsonovih" proizvoda, tvrdi da je u našoj zemlji procedura kontrole svih artikala te kompanije prilikom uvoza izuzetno rigorozna.

- Prilikom svakog uvoza ovlašćene državne institucije i sanitarna inspekcija obavljaju kontrolu svih proizvoda odabirom slučajnog uzorka. Do sada nijednom nisu bile uočene bilo kakve nepravilnosti niti odstupanja od zakonom propisanih parametara - rečeno nam je u "Sarantisu".

Bolesti i tegobe koje može izazvati azbest

  • kancer
  • trovanje
  • ekcemi
  • alergije

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading