Meteorolog objašnjava zašto je došlo do tornada u Inđiji

Autor:

Vesti

04.11.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve osobe su poginule, a troje dece je povređeno, od kojih dvoje teže, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se juče, usled jakog vetra, oko podne dogodila nedaleko od Inđije, na auto-putu Beograd - Novi Sad.

RepublikaFoto: twitter.com
Foto: Ilustracija

Deca su prevezena u Dečju bolnicu u Novom Sadu, gde su zadržana na lečenju.

IZNENADA DUNULO

- Jedna devojčica, stara 10 godina, zadobila je teške telesne povrede, opasne po život, i smeštena je na hirurško-intenzivnoj nezi. I druga devojčica, takođe 10-godišnjakinja, teško je povređena, ali nije u životnoj opasnosti i nalazi se na odeljenju dečje hirurgije - rekla je dr Andrea Đuretić, portparolka Dečje bolnice, i dodala da je treće dete, staro dve godine, zadobilo lake telesne povrede. Prema nezvaničnim informacijama, u udesu su nastradali baba i deda povređene dece.

Do jezive nesreće je došlo kada je kamion udario u levi bok mercedesa austrijskih registracija, koji se uključivao u saobraćaj iz zaustavne trake. U tom trenutku područje Inđije je pogodio izuzetno jak vetar praćen grmljavinskim oblakom.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Nedeljko Todorović

Vetar je dunuo iznenada, velikom snagom i napravio potpuni haos. Stručnjaci objašnjavaju da ovo nije bio tornado, ali je ipak bio dovoljno jak vetar, koji može čak da prevrne i auto.

Saveti šta raditi u takvim situacijama

* Ako tokom vožnje naiđete na vrtlog, usporite vožnju

* Pojava vrtloga naglo smanjuje vidljivost, pa izbegavajte naglo kočenje

* Nikako ne zaustavljajte naglo auto na putu zbog ostalih učesnika u saobraćaju

* Ako baš morate da se zaustavite, budite obazrivi prilikom zaustavljanja pored puta

- Oko podneva juče je preko Bačke i Srema prolazio atmosferski meteorološki front. Šta to znači? Pre toga je duvao jugoistočni vetar, odnosno košava, a sa prolaskom tog fronta vetar je skretao na jugozapad i zapad. Uz naglu promenu temperature i pravca kretanja vetra došlo je do formiranja začetka vrtloga malih razmera pri samom tlu - kaže za Srpski telegraf Nedeljko Todorović iz RHMZ i objašnjava da su ovakve pojave kod nas česte od maja do aprila, ali su vrlo retke u novembru.

- Koliko sam video, pri tlu je formiran mali vrtlog dimenzija pet-šest metara horizontalno i desetak metara vertikalno uvis i trajao je svega nekoliko minuta. Nije moguće precizno reći kojom brzinom je duvao vetar u tom trenutku, verovatno više od 100 kilometara na čas, ali je bio dovoljno jak da izazove nesreću. Problem je zapravo što se auto našao na direktnoj putanji vrtloga, što je nemoguće predvideti. Što bi se reklo, našli su se u pogrešno vreme na pogrešnom mestu - dodaje Todorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading