Većina pripadnika LGBT svakodnevno izložena nasilju

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2019

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki drugi član LGBT zajednice barem jednom pretrpeo je neki vid nasilja, pokazali su rezultati istraživanja na temu "Stavovi LGBT+ zajednice prema nasilju, diskriminaciji i dostupnosti usluga", koje je danas predstavilo udruženje građana "Egal" i "Prodor". Prema istraživanju, više od 80 odsto pripadnika LGBT zajednice kao najčešće oblike nasilja sa kojim se sreću u svakodnevnom životu navode ponižavanje i omalovažavanje, neprihvatanje različitosti, psihičko i fizičko nasilje i isključivanje iz zajednice.

RepublikaFoto: twitter.com/PR Centar‏
Foto: Ilustracija

- Poslednji slučaj nasilja u Beogradu zbog sumnje da je neko homoseksualac, još jedan je primer da je položaj LGBT pripadnika ugrožen - rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković Tanjugu pre panela na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja. Prema njenim rečima, socijalna distanca prema pripadnicima LGBT zajednice i dalje je visoka, i nema značajnije razlike u odnosu na prethodne tri godine.

Janković je izjavila da su učinjeni određeni pomaci u pogledu unapređenja položaja LGBT zajednice, ali da je i dalje sve to nedovoljno. Kako kaže, važno je da čitavo društvo radi na preventivi i procesuiranju onih slučajeva, gde dođe do diskriminacije i nasilja.

- Želim da ohrabrim sve pripadnike LGBT zajednice da prijavljuju pojedinačne slučajeve, jer samo tako, rešsavanjem tih slučajeva možemo doći do rešavanja problema nasilja - poručila je Janković. Glavni i odgovorni urednik portala Noiž, Galeb Nikačević, istakao je za Tanjug da je pitanje nasilja vrlo važno i da prevashodno nastaje zbog nedostatka kulture dijaloga i neprihvatanja različitosti. - Neko ko nije saglasan sa tvojim mišsljenjem ili stavom, automatski postaje neprijatelj, a nažalost još nismo naučili da je biti drugačiji stvar posebnosti i da nemamo pravo da to kažnjavamo - naveo je on.

Nikačević je rekao i da je potrebno da se otvori dijalog koji će doneti konkretne rezultate i da Noiž daje veliki značaj pitanju nasilja. - Za nas je to važna tema, i mi se aktivno bavimo podržavanjem LGBT i svih manjina koje su ugrožene i neophodno je da još više pričamo i o suicidu i mentalnom zdravlju - rekao je Nikačević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading