Sutra počinje "Vučja nedelja": Vreme tokom ove sedmice pokazaće kakva će biti zima, a ovo ne bi trebalo da radite

Autor:

Vesti

15.11.2019

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici sutra, 16. novembra slave Đurđic, praznik posvećen prenošenju moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu.

RepublikaFoto: spc.rs
Sveti velikomučenik Đurđic

Mnogi vernici sutra slave svoju krsnu slavu. Iako u crkvenom kalendaru sutrašnji dan nije obeležen crvenim slovom, ipak je sutra veliki praznik.

Za Đurđic se vezuju mnogi narodni običaji, a posebno su važni oni koji se odnose na "Vučje dane", sedmica od Đurđica do Mratin dana, koji se slavi 24. novembra, a za koju se veruje da predstavlja dane zaštitnike vukova.

Prema običajima, tokom "Vučjih dana" treba izbegavati davati stvari iz kuće, domaćice treba da odmore od kućnih poslova, a zantlije takođe u ovoj sedmici izbegavaju teške poslove i ručni rad.

Verovanje kaže i da kakvo vreme bude tokom "Vučjih dana" takava će biti i zima. Ukoliko bude magle, zima će biti promenjljiva i blaga. Ukoliko bude vedro vreme, onda nas očekuje zima sa puno mraza i malo snega.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading