Devojka velikog srca: Milkica (28) pobedila rak, a sada teši druge bolesnike!

Autor:

Vesti

17.11.2019

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milkica Dimitrijević sada ima 28 godina. Sa 18 je saznala da je obolela od osteosarkoma - tumora kostiju. Pobedila je i sada pomaže mladima koji se suočavaju sa bolešću, problemima i strahovima kroz koje je i sama prošla.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Milkica Dimitrijević

Naša sagovornica deo je udruženja MladiCe (mlade osobe koji su lečene od raka u detinjstvu), koje je sa udruženjem Čika Boca pokrenulo onlajn platformu za pružanje vršnjačke podrške i video-grupe podrške.

- U MladiCama sam od početka jer mi je tokom lečenja nedostajalo da razgovaram sa nekim ko je završio lečenje pre nego što sam ga ja započela. A kada se moje lečenje završilo, shvatila sam da ne mogu tek tako da nastavim tamo gde sam stala. Imala sam mnoge strahove, morala sam ponovo da se naviknem na život bez bolnice, koliko god to zvučalo čudno. I zato sam želela da se vratim na odeljenje, da pričam sa decom i mladima koji se leče, da im budem podrška, da budem neko ko ih razume - objašnjava nam Milkica.

Kako kaže, priča o raku se ne završava s lečenjem.

- Bolest može dovesti i do mnogih drugih posledica, važno je da pričamo o tome, da se ne pretvaramo da je sve u redu i da ne ignorišemo probleme. Zato sam tu, da pričam o tome i pružim drugima podršku u rešavanju onoga sa čime se suočavaju - priča Milkica.

Mladi koji se trenutno leče od raka ili su završili sa lečenjem jednim klikom na link mogu da odaberu da li će se dopisivati putem mejla ili korišćenjem aplikacija na Vacapu i Vajberu. i Privatnost i tajnost razgovora su im zagarantovane, a podrška je dostupna svakim radnim danom od 17 do 21 čas.

Snažan motiv za pokretanje ovakvog vida podrške bio je pokušaj suicida jednog člana udruženja Čika Boca, objasnila je Dragana Radulović, majka lečenog deteta i osnivač udruženja Čika Boca, na tribini u Institutu za mentalno zdravlje.

S druge strane, prof. dr Milica Pejović Milovančević, v. d. direktorka Instituta za mentalno zdravlje, kaže da je u situacijama kada postoji neki problem važno znati da postoji neko kome možemo da se obratimo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading