Slavimo Svetog apostola Filipa: Ovim običajima oterajte zle duhove i veštice iz svog doma!

Autor: Republika

Vesti

27.11.2019

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas pravoslavna srpska crkva slavi svetog apostola Filipa. Ovaj praznik je značajan po tome što su na ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva Filipovim postom. Na ovaj dan se širom Srbije izgovaraju molitve koje grešnicima donose oprost, dok običajima donosite veselje i mir u kuću, a isterujete zle duhove i veštice.

Foto: wikimedia.org
Sveti apostol Filip

On je rodom iz Kesarije u Palestini. Bio je oženjen i u braku dobio četiri ćerke. Sve četiri imale su kao dar od Boga proricanje. Kada su sveti apostoli birali đakone, tada je i Filip bio izabran, pored svetog Stefana i ostalih, gde su propovedali Jevanđelje i svedočili čudesima, jer su gonili demone i isceljivali bolesne svojim molitvama.

Kada je Filip video ta čudesa, otišao je u Azot, gde je nastavio svoju propoved i mnoge usmerio ka Hristu i veri u Boga. Bio je postavljen za episkopa u Traliji, gde je ostao do kraja života. Preminuo je u dubokoj starosti.

Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

Proslavi Božića, naime, prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade odnosno gozbe. Upravo one obiluju različitim narodnim običajima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Svi vaši grehovi mogu biti oprošteni ukoliko izgovorite ove reči:

Apostole, sveti Filipe, moli milostivog Boga da oproštaj grehova podari dušama našim.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči:

Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac.

Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Kada su sveti apostoli birali đakone, tada je i Filip bio izabran, pored svetog Stefana i ostalih, gde su propovedali Jevanđelje i svedočili čudesima, jer su gonili demone i isceljivali bolesne svojim molitvama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading