RODITELJI, OPREZ! Odmah bacite sirup "Flavamed", povučen je iz apoteka

Autor: informer.rs

Vesti

28.11.2019

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitave serije sirupa za kašalj "flavamed" povučene su sa rafova apoteka u Srbiji jer postoji sumnja u neispravnost leka, upozorava Zaštitnik potrošača.

RepublikaFoto: youtube.com/Vasiliy Butikov

Problem je nastao kada je proizvođač otkrio da bočice u kojima je sirup pakovan kontaminiraju ovaj lek. Kako saznajemo, reč je o komadićima plastike koji su se našli unutar bočica. 

Doktori upozoravaju da bi korišćenje ovog sirupa moglo dovesti do stomačnih problema, dijareje, mučnine i povraćanja. Najgore je što ovaj lek masovno koriste i deca, kod kojih bi se simptomi javili u težem obliku jer su mališani najosetljivija kategorija.

U Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) kažu da su iz apoteka u Srbiji povučene problematične serije leka "flavamed".

- Kompanija "Berlin-Chemie A. Menarini Distribution d. o. o.", kao nosilac dozvole za lek, obavestila je Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlači iz prometa navedene serije leka "flavamed", oralni rastvor 15mg/5ml.

Prilikom praćenja stabilnosti gotovog proizvoda u roku upotrebe, proizvođač je u pojedinim serijama leka koje su proizvedene u bocama određenog dobavljača dobio rezultate ispitivanja za nečistoću izvan odobrene specifikacijske granice.

Odlučeno je da sve serije leka proizvedenog u bocama tog dobavljača, a u cilju zaštite bezbednosti pacijenta, budu povučene - kažu u ALIMS-u i dodaju:

- Na tržištu Republike Srbije dostupne su druge serije istog leka proizvedene u bocama drugog dobavljača, a čiji rezultati ispitivanja pokazuju da svi parametri ispitivanja odgovaraju propisanim specifikacijskim zahtevima, odnosno da ne postoji sumnja u defekt kvaliteta - poručuju u ALIMS-u.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading