PROMENA NA KORMILU PRVOG PRIVATNOG FAKULTETA U SRBIJI: Mića Jovanović prodao Megatrend i napušta Srbiju

Autor: D. P.

Vesti

28.11.2019

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Mića Jovanović od juče više nije vlasnik Megatrenda. On je ovaj univerizet prodao za 56, 1 milion evra nemačkom konzorcijumu koga predstavlja dr Dejan Đorđević, koji je postavljen i za v. d. rektora ovog univerziteta. Obaveza konzorcijuma je, kako kaže Jovanović, da u narednih pet godina uloži dodatnih 150 miliona evra u ovu obrazovnu ustanovu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Mića Jovanović danas na konferenciji

- Ugovor o prenosu 100 vlasništva Megatrenda na dr Đorđevića potpisan je juče i overen kod notara. Što se tiče studenata i profesora oni nemaju razloga za bilo kakvu brigu, jer se ništa se ne menja osim vlasnika. I ne samo to. Nemački kapital smatram kao investiciju u Srbiju, a novac će obezbediti još bolje uslove za studiranje  - kazao je Jovanović.

On je naglasio da se na ovaj korak odlučio nakon medijskih pritisaka koje trpi od 2014. zbog čega je broj studenata na fakultetu za poslednjih pet godina opao za 400 odsto.

- Povlačim se, neću ni da živim ovde. Već 19 godina imam dom na jugu Francuske, u Kanu i ubrzo ću se preseliti u taj drugi dom. Nadam se van dometa nekih finih novinara i televizijskih stanica - rekao je Jovanović.

On se ponovo našao u medijskoj žiži nakon što je pre nekoliko dana na N 1emitovan dokumentarni film "Mega diplomac" za koji je odbio da govori. U ovom dokumentarcu dovodi se u pitanje poslovanje Megatrenda i kao i akademsko znanje koje je na ovom univerzitetu stekao Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Novi vlasnik dr Dejan Đorđević sa starim

- Odgovorno tvrdim i potpisujem da nikada niko nije prodao ni jednu diplomu na Megatrendu. Što se Stefanovića konkretno tiče i njegovog doktorata o kome se raspravlja već pet godina tvrdim da nije falsifikat. Ono što je on napisao na 250 strana u svom doktorskom radu, istraživanje koje je sproveo u svih 16 beogradskih opština nikada niko ranije nije uradio, tako da ne može biti plagijat - kazao je Jovanović i podsetio da je Stefanović doktorat odbranio pred 60 ljudi.

On je posebno istakao da je odbio pomoć države kada je Megatrend zapao u krizu, iako mu je takva pomoć nuđena.

- Ja sam crven od glave do pete, jedan sam od osnivača SPS, nikada nisam bio, niti ću biti član SNS. Nikada nisam dao ni dinara ni jednoj političkoj stranci - rekao je Jovanović.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Konferenciji prisustvovao i dekan Megatrenda Milivoje Pavlović (desno)

Megatrend je osnovan 1989. godine i bio je prvi privatni fakultet na prostoru bivše Jugoslavije što je bio ozbiljan iskorak u srpskom obrazovanju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading