Milojević: Udruženje sudija i tužilaca će stvari postaviti na svoje mesto

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.11.2019

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević poručio je danas da niko nema tapiju na strukovno udruživanje i da nema pravo da drugima, koji ne misle isto, osporava pravo na udruživanje.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dragomir Milojević

- Sve kritike na osnivanje i rad Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) su u najmanju ruku neosnovane i u suprotnosti su sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja garantuje slobodu na udruživanje - rekao je Milojević na Skupštini UST i Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) koja je održana u hotelu "Mladost" u Beogradu, prenose mediji.

Predsednik VKS se osvrnuo na kritike koje su se čule nakon osnivanja ovog udruženja, da je osnovano da bi se suprotstavilo drugom strukovnom udruženju, Društvu sudija Srbije, što je ocenio kao osporavanje osnovnog ljudskog prava na udruživanje.

- Evropski sud za ljudska prava stalno ističe slobodu izražavanja i slobodu misli, a bez toga nema ni slobode udruživanja - i obrnuto. Šta vam vredi što mislite i kažete ako ne možete da se udružite sa još njih 30 koji misle kao i vi i jasno kažete šta imate - zaključio je Milojević.

Predsednik UST Nenad Stefanović poručio je da je cilj tog udruženja vraćanje poverenja građana u institucije države, a na prvom mestu jačanje profesionalnog integriteta sudija i tužilaca.

- Na nas ste navikli da stalno nešto kritikujemo, problematizujemo, otvaramo zatvorene knjige, preispitujemo "rešene predmete" pokrećemo iz početka "već rešene stvari"…. Ali danas neće biti tako. Danas u krugu prijatelja, želim da pričamo o samo pozitivnim stvarima koje naše udruženje ima iza sebe - rekao je Stefanović.

Istakao je da će UST nastaviti da štiti sudije i tužioce od neprimerene kritike javnosti i podsetio da je udruženje u svakom trenutku reagovalo na napade koji su bili usmereni ka predsednicima sudova, sudijama i javnim tužiocima, zamenicima javnih tužilaca, advokatima, te da je uvek iniciralo i reakcije pravosudnih saveta - Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

On je, međutim, istakao da se, i pored slavljeničke atmosfere, ne sme zaboraviti da se navršava 10 godina od "katastrofalne" reforme pravosuđa 2009. godine, kojom je pravosuđe doživelo težak poraz.

- UST je odlučno i rešeno da stvari postavi na svoje mesto. Da građanima vrati poverenje u pravosudni sistem, da sudijama i tužiocima vrati dignitet i pravo da dostojanstveno i odgovorno rade svoj posao. Da se ne stide i da ih ne poistovećuju sa nekim drugim, da svako odgovara za svoj rad i samo za svoj rad i da taj rad bude merilo za napredovanje u karijeri - poručio je Stefanović.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić rekao je da strukovna udruženja imaju veliki značaj u kreiranju javne svesti i u opštem napretku društva.

Pluralizam civilnih društava, u koja spadaju i strukovna udruženja, neophodan je da bi se čula razna mišljenja i zbog toga ona su neodvojivi deo reforme pravosuđa.

On je istakao da se zbog toga Ministarstvo pravde trudi da čuje sva mišljenja i razmotri kritike tokom izrade novih zakona i propisa.

Skupu su se obratili i sekretar Advokatske komore Beograda Dragoslav Ljubičanović, Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović, direktor pravosudne Akademije Nenad Vujić i predsednica USTP Jelena Gajić, Igro Jurić i gosti iz regiona.

Predsednik UST i predsednica Udruženja sudija i tužilaca BIH Šeila Heljić potpisali su tom prilikom Memorandum o saradnji.

Takođe, ova pravosudna udruženja uručila su zahvalnice ličnostima koje smatraju posebno zaslužnim za unapređenje vladavine prava i pravosudnih profesija.

Zahvalnicu je dobila ministarka pravde Nela Kuburović, koju je u njeno ime preuzeo državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić.

Takođe, zahvalnica je uručena i predsedniku VKS Milojeviću, zatim Povereniku Marinoviću, osnivaču Fondacije "Tijana Jurić" Igoru Juriću, Nenadu Vujiću, zamenici predsednika VKS Ljubici Milutonoviću i drugima koji su poslali svoje predstavnike da zahvalnice preuzmu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Šofer

01.12.2019 10:06

Neka oni rade svoj posao za koji su plaćeni, a ne da urušavaju sistem pravde, zakonitosti i bezbednosti Srbije.