Neverovatan podvig lekara u Tiršovoj: Izvedena transplatacija testisa, ministar čestitao na uspešno izvedenoj operaciji

Autor:

Vesti

06.12.2019

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga transplantacija te vrste u svetu, prenose mediji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Komplikovani zahvat izvela je ekipa lekara iz Tiršove zajedno sa kolegama iz inostranstva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar primio je hirurge koji su izveli današnju operaciju i čestitao im na odlično obavljenoj operaciji.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Ministar sa hirurzima

Tokom razgovora sa lekarima, Lončar je istakao da je ovo značajan poduhvat. Takođe, ministar je sa našim stručnjacima razgovarao i o daljem unapređenju transplatacionog programa.

Operacija trajala 6 sati

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Ðorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Podseća da je prva transplantacija te vrste u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije.

Podestimo da ovo nije jedina komplikovania transplatacija koju su izveli naši lekari. U Tiršovoj je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen organ nakon 15 meseci dobila je dete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading