NOVI ZAKON: Za vožnju autobusa neće biti potrebna praksa u kamionu

Autor: novosti.rs

Vesti

07.12.2019

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvogodišnje iskustvo vožnje kamiona više neće biti uslov da se dođe do dozvole za upravljanje autobusom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovo je jedna od novina koje predviđa Predlog zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je u skupštinskoj proceduri. Budući vozači autobusa i dalje ne smeju za volan pre 24. godine, a vozači kamiona bez pre navršene 21. godine. Tokom 2020. radiće se na novom zakonu, tako da se prevoznici nadaju da će on doneti više novina uz koje će se nekako prevazići problem sa manjkom kadra.

Autobuskim prevoznicima u Srbiji u ovom trenutku nedostaje, kako procenjuju, najmanje 2.000 vozača. Kamiondžija fali tri puta više.

- U privrednim društvima koja zapošljavaju profesionalne vozače poslednjih godina beleži se konstantan nedostatak kvalifikovanih kadrova - stoji u obrazloženju predloga zakona. - Starosna struktura zaposlenih vozača u drumskom saobraćaju je veoma nepovoljna, sa prosečnom starošću blizu 55 godina. Veliki broj mladih vozača opredeljuje se za rad u drugim zemljama, gde takođe postoji potreba za ovim kadrom, a uslovi su znatno povoljniji. Usled deficita ovih vozača, neposredno je ugrožena i bezbednost u saobraćaju, jer, kako selekcija nije moguća, angažuju se svi raspoloživi ljudski resursi.

Prevoznici smatraju da brisanje uslova da od dobijanja C kategorije voze najmanje dve godine do prilike da dobiju dozvolu za D kategoriju ovaj problem neće rešiti.

- Ova mera neće ugasiti požar - kaže Mirko Vučinić, predsednik Udruženja "Panon transport". - Granice ostaju iste. Naredne godine će se raditi na novom zakonu i mi se nadamo da će se neke naše sugestije usvojti. Sada nije bilo vremena za to. Naša ideje je da se menja sistem obrazovanja, da se u srednjim saobraćajnim školama stvara vozač autobusa. Sada se školuju vozači kamiona. Uz obaveznu praksu i probnu dozvolu, mogli bi ranije da počnu da voze autobus.

REGISTRACIJA I ZA OLDTAJMERE

Pojedine izmene idu naruku kupcima polovnih automobila iz inostranstva. Na tehničkim pregledima, po načelu saobraznosti, priznavaće se i promene i prepravke koje su već registrovane u zemlji odakle je vozilo uvezeno. Neće biti potrebna dodatna dokumentacija za već urađene prepravke.

Zanimljivo je i da se predviđa da će Agencija za bezbednost saobraćaja izdavati potvrde o vozilima koja ispunjavaju uslov da budu uvezena kao oldtajmeri, kao i da će se izdavati posebne registracione tablice za ova vozila.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading