U Srbiji ove godine duplo više obolelih od varičela: Evo koji su simptomi i kako se leče

Autor: novosti.rs

Vesti

07.12.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obolelih od virusa varičela ove godine je gotovo duplo više nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Foto: Ilustracija

Slična situacija je i u unutrašnjosti. U Zavodu za javno zdravlje u Valjevu kažu da registruju od 300 do 500 obolelih na 100.000 stanovnika. Ovčje boginje, kako se varičela naziva u narodu, deca bi trebalo da preleže u ovo doba godine i da steknu prirodni imunitet. Odraslima se savetuje da se zaštite vakcinom, jer ova vrsta infekcije kod njih može da uzrokuje mnogobrojne komplikacije.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da nekoliko dana pre nego što varičele izbiju može da se javi povišena telesna temperatura, ali ona nije i obavezan predznak varičela:

- Kada boginje izbiju, temperatura bi trebalo da se sasvim povuče. U suprotnom, ako i po izbijanju ospi postoji temperatura, trebalo bi otići kod lekara. Jer, to znači da je zbog virusa varičela opao imunitet i da je došlo do bakterijske upale grla, uha, bronhitisa...

Varičele u roku od 10 dana izbijaju u naletima. Majke bi trebalo da deci proveravaju kosmati deo glave i deo oko ušiju, jer se tu boginje prvo pojavljuju.

- Kod neke dece ospe su malobrojne, a kod pojedinih toliko brojne, da mogu čak da izbiju i na kapcima - kaže dr Jonev. - Te male crvenkaste izbočine, osetljive su na dodir i lako pucaju. Na telu su 10 dana i tada počinju da se formiraju kraste. Njih nikako ne bi trebalo uklanjati, ni namerno ni češanjem.

S obzirom na to da ovčje boginje veoma svrbe, trebalo bi ih zaprašivati puderom koji sadrži blagi anestetik, ili sprejom koji, takođe, ublažava iritaciju. I bez namernog skidanja krasti, mesta na kojima su izbile ospe mogu da ostanu beličasta i u narednih šest meseci.

ZABLUDE – TEMPERATURA I KUPANJE

Doktor Dejan Jonev kaže da postoje dve osnovne zablude kada je o varičelama reč. Prva je da ne bi trebalo snižavati telesnu tempraturu, da bi boginje mogle da izbiju, a druga da kada izbiju dete ne bi trebalo kupati:

- Istina je da povišenu telesnu temperaturu obavezno treba snižavati ako pređe 38,5 stepeni Celzijusove skale, a dete bi trebalo kupati i sa ospama i menjati redovno veš i garderobu, jer to sprečava nastanak bakterijske superinfekcije.

- Od izbijanja boginja, inficirani bi trebalo da bude izolovan od kolektiva 21 dan - kaže Dr Jonev.

Infekcija varičelama se ispoljava od 10 do 15 dana nakon kontakta sa zareženim.

- Odraslima koji nisu preležali varičele savetuje se da prime vakcinu najkasnije tri dana otkako su bili u kontaktu sa inficiranom osobom - kaže dr Ivana Lazarević, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Beogradu. - Vakcinu mogu da prime i bez dodira sa infekcijom, ali to bi onda trebalo da učine što pre. U suprotnom mogu da dobiju tešku kliničku sliku varičela, praćenu upalom pluća, jakim bolovima i svrabom.

Vakcina protiv varičela dostupna je kod nas od 2010. godine, ali ne može da se dobije o trošku osiguranja. U apotekama košta više od 4.000 dinara.

- Vakcina se prima u dve doze u razmaku od šest nedelja - kaže dr Lazarević. - Reč je o "živoj" vakcini, što znači da ne može da se primi u toku bilo koje infekcije, trudnoće, a ne preporučuje se ni onima koji planiraju trudnoću.

Po primanju vakcine imunitet na varičele može da traje od 10 do 20 godina.

- To je osnovni razlog zašto se ova vakcina ne preporučuje deci, jer deca lakše prebrode ovu infekciju i onda steknu prirodni imunite za ceo život - kaže dr Lazarević. - To nije slučaj kod veštačke imunizacije, i zato je ona pogodna samo za starije.

Stručnjaci kažu da je ovčje boginje najbolje preležati do treće godine, jer malo dete najlakše podnosi ovu infekciju. Kada se prebrodi, virus varičele se trajno nastanjuje u organizmu i može ponovo da se vrati u odraslom dobu, i tada se naziva herpes zoster.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading