Veliko priznanje za našeg naučnika i Srbiju: Tesla dobija trg na Nijagarinim vodopadima

Autor: Blic, Republika

Vesti

08.12.2019

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Područje od Teslinog spomenika do hidrocentrale iz davne 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, koja je napravljena prema patentima srpskog naučnog genija, ubuduće će se zvati Nikola Tesla Plaza.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za ovaj poduhvat zaslužna je Srpska škole "Nikola Tesla" iz Niagara Falls u kanadskoj državi Ontario i Kanadski tehnički muzej "Tesla", koji su uputuili zahtev komisiji Nijagara Parkova i dobili odobrenje.

Lepu i radosnu vest sa svojim prijateljima u otadžbini i dijaspori na društvenim mrežama podelila je Srpska škola "Nikola Tesla", koja naredne godine slavi deset godina postojanja i koja se bori za očuvanje srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, ali i očuvanja lika i dela Nikole Tesle.

- Sa radošću vas obaveštavamo da su naša Srpska škola „Nikola Tesla“ i Canadian Tesla Technical Musem izvojevali još jednu važnu pobedu kako bi se za lik i delo Nikole Tesle u ovom delu sveta još više čulo. Nakon našeg prvog zahteva i zvaničnog proglašenja 10. jula za Dan Nikole Tesle u gradu Nijagari čiju proklamaciju smo dobili 2015. godine, upravo smo dobili informaciju da je i naš drugi zahtev usvojen - obavestili su iz Srpske škole.

Kako su dodali, ideja je da se čitav prostor od spomenika Tesli do Rankin Power Generation Station poveže u jednu celinu, odnosno da se kao takvo ucrta u sve geografske i turističke karte, zvanično postavi na web stranicu Niagara Parks Commision i da bude deo propagandnog materijala ovog područja.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

- Ova više nego lepa vest koja nam dolazi pred nastupajuću 2020. godinu, u kojoj će naša Srpska škola "Nikola Tesla" proslaviti 10 godina postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle, još nas više obavezuje da i dalje nastavimo istim putem. Putem očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, odnosno očuvanja lika i dela Nikole Tesle kao jednog od najvećih sinova našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na ovom području gde danas živimo -rekao je Borislav Živković iz Srpske škole "Nikola Tesla".

Da podsetimo, prva hidroelektrična stanica podignuta je na reci Nijagara 1881. godine, a do jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji razvoja struje došlo je 1896. kada je postrojenje uspelo da transportuje električnu energiju čak 26 milja dalje, do Bafala. Veliki deo zasluga oko podizanja prve hidrocentrale koja je proizvodila naizmeničnu struju ide upravo Nikoli Tesli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading