Kraj čovečanstva: Plastika i industrijski proizvodi ometaju TRUDNOĆU, kod muškaraca izazivaju RAK testisa

Autor:

Vesti

11.12.2019

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači Kliničkog centra Vojvodine u svojoj studiji o ftalnoj kiselini utvrdili su da industrijski proizvodi štete reproduktivnom zdravlju žena i muškaraca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U studiji koja je objavljena u časopisu "Medicinski pregled" podaci ukazuju da ftalna kiselina utiče na poremećaj toka trudnoće, razvoj različitih endokrinih oboljenja, a kod muškaraca na povećanje nivoa estrogena (ženskog hormona), kao i na pojavu raka testisa.

Ftalna kiselina se u većoj količini nalazi u industrijskim proizvodima. Naročito je prisutna u plastici, igračkama, čak i u hrani i odeći. Ono što predstavlja posebnu opasnost po ljudsko zdravlje, jeste rana izloženost dece i adolescenata ovom opasnom jedinjenju.

Metoablizam ftalne kiseline traje dugi vremenski period, a njeno prisustvo u organizmu određuje se preko analize urina. 

Autori studije zaključuju da iako su poznata fatalna dejstva ovog jedinjenja, još je potrebno vršiti istraživanja kako bi se mehanizam delovanja ftalne kiseline u potpunosti otkrio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading