Eskivirao našu ekipu: Nešovanović pobegao od nezgodnih pitanja

Autor: J. MITROVIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

12.12.2019

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znao je da napiše tekst o tome kako u Srbiji cveta korupcija i da se građevinska dozvola ne može dobiti bez mita, a kad je trebalo to da objasni, pobegao glavom bez obzira od nezgodnih pitanja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
17.53 Nebojša Nešovanović dolazi u centar

Nebojša Nešovanović, direktor internacionalne konsultantske kuće CBRE, koji je uzburkao javnost autorskim tekstom u NIN, nije preksinoć smeo da se suoči sa pitanjima Srpskog telegrafa, a kamoli na njih da odgovori. On je, naime, bio najavljen kao učesnik javne debate o načinu upravljanja prostornim razvojem u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Uredno je došao na događaj, ali s njega i utekao, a da čak nije ni seo za sto sa učesnicima. Razlog: video je našu novinarku i foto-reportera. U sali je proveo cirka pet minuta.

Kada je u 19 časova počeo panel, moderatorka je pokušala (neuspešno) da objasni praznu stolicu, predviđenu za Nešovanovića:

- Nebojša Nešovanović, direktor konsultanske kuće za nekretnine i investicije CBRE, bio je pozvan. On je došao ovde, ali se na kraju izvinio zato što je imao hitan privatni poziv i morao je da ode.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
17.57 Seda da isprati prvi deo panela

Inače, direktor CBRE je bio jedan od osam govornika koji je trebalo da pojasne šta se dešava u Beogradu, ali i u čitavoj zemlji, kada je u pitanju prostorni razvoj.

Za sve tvrdnje i optužbe koje je izneo Nešovanović dosad nije izneo ni jedan jedini dokaz

Podsetimo, Nešovanović je napisao da su "u Srbiji nelegalna gradnja i mito svakodnevica, uobičajena kao dilovanje deviza i ulična prodaja goriva devedesetih godina". Kako tvrdi, "investitori sve znaju, tarifa za mito je deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
19.10 Prazna stolica jer je pobegao

- Investitorima su najvažnija jasna pravila igre, pa makar ona uključivala i mito od deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije. Postojeći koruptivni sistem nikada nije bolje funkcionisao za prethodnih 20 godina i teško da bolje od ovog može da funkcioniše - naveo je Nešovanović ne ponudivši ni jedan jedini dokaz za svoje tvrdnje.

Od ovih pitanja je pobegao

1. U svom tekstu tvrdite da je korupcija na sve strane, da nema građevinske dozvole bez mita, izneli ste čak i konkretne tarife za investitore od 10 evra po kvadratu. Na konkretno pitanje Srpskog telegrafa odakle vam ta saznanja, niste odgovorili. Rekli ste da ne znate ni za jedan konkretan slučaj. Kako je moguće da znate tarifu, a ne znate nijedan konkretan slučaj?
2. Da li ste teške optužbe izneli u svoje ime ili iza njih stoji i kompanija CBRE?
3. Da li ste vi ili vaša kompanija u Srbiji učestvovali u nekim koruptivnim radnjama, pa vaša saznanja odatle potiču?

4. Zašto sa svojim saznanjima niste upoznali nadležne organe, pre svega tužilaštvo? Da li znate da je neprijavljivanje krivičnog dela takođe krivično delo?

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading