Danas slavimo najpoštovanijeg sveca u hrišćanskom svetu: Molitve Svetom Nikoli za mir, pravdu i zaštitu od zla

Autor:

Vesti

19.12.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavaljaju Svetog Nikolu, Nikoljdan. Zaštitnika putnika, siromašnih, dece, ubogih. Ovo je i najveći praznik kod Srba jer izreka kaže da "pola Srbije slavi, a pola ide na slavu".

RepublikaFoto: www.wikimedia.org/33milos33
Sveti Nikola

Sveti Nikola se rodio u grčkoj proviniciji Patari oko 270. godine. Od detinjstva je čitao Sveto pismo, a prema žitijima, po čitav dan nije napuštao hram gde je vreme provodio u molitivi. Pre nego što se posvetio svešteničkom pozivu, Svetom Nikoli su preminuli roditelji, a svo bogatstvo koje je nasledio razdelio je siromašnima.

Njegova služba započinje u vreme cara Dioklecijana (280.-305. godine), u vreme kada je 303. godine Dioklecijan izdao naredbu o sistematskom progonu hrišćana. Iako je postojala opasnost od progona, Sveti Nikola je revnosno obavljao svoju dužnost i bio veliki zaštitnik crkve i hrišćanstva. Čak se smatra da je vođu pokreta Arijanaca ošamario na Nikejskom saboru 345. godine. 

Preminuo je oko 370. godine, a njegove mošti nalaze se u crkvi Svetog Nikole u Bariju. One neprestano ispuštaju sveto miro koje leči bolesne.

Sveti Nikola je izuzetno poštovan kako u pravoslavnoj, tako i u katoličkoj crkvi. Za njega smatraju da je čudotvorac, kao i da je tokom života spašavao nasukane brodove, lečio bolesne, pomagao ženama i deci. Takođe, veruje se da on štiti oklevetane, lažno optužene, decu i neudate devojke.

Običaji na Svetog Nikolu

S obzirom na to da praznik pada na crveno slovo nije preporučljivo raditi teže poslove. Na današnji dan treba se posvetiti molitivi i postu, kako bi pronašli mir u duši.

Kako Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, ne treba jesti mrsnu hranu. Naročito je veliki greh ukoliko oni koji slave ovog sveca obeležavaju uz mrsnu trpezu. Čak i oni koji nisu revnosni vernici ne bi trebalo da prekrše post.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Bjoertvedt
Ikona Svetog Nikole

Molitve za svetog Nikolu

Svi oni koji su prognani, prema kojima je učinjena nepravda, danas trebaju da posvete vreme molitivi kako bi pronašli mir i prevazišli nedaće:

- O, svesveti Nikolaje, prekrasni ugodniče gospodnji, naš usrdni zastupniče, i svuda u nevoljama brzi pomoćniče, pomozi meni grešnom i utučenom u ovom sadašnjem životu, umoli Gospoda Boga da mi oprosti sve grehe moje koje od mladosti svoje počinih u celom životu mom, delom, rečju, mišlju i svim čulima svojim, i pri ishodu duše moje pomozi meni kukavnom, umoli Gospoda Boga, Sazdatelja svih tvari, da me izbavi vazdušnih mitarstava i večnih muka, kako bih svagda proslavljao Oca i Sina i Svetoga Duha, i tvoje milostivo posredovanje, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni koji traže zaštitu od ovog sveca trebalo bi da izgovore sledću kratku molitvu:

- Sveti Nikola, umoli gospoda da mi oprosti sve moje grehe, skrivene i neskrivene, i spasi dušu moju od nedaća koje me mogu snaći. Zaštiti me Sveti Nikola i usliši moje molitve. Spasi mene i moje bližnje od nevolja i zala i učini da mir preovlada u mojoj duši. Oslobodi me od gneva i ljutitosti, i učini da lako oprostim neprijatelju u srcu svome.

Takođe se veruje da je Sveti Nikola i zaštitnik neudatih devojaka. One koje bi želele da se udaju treba da na današnji dan zamole sveca da im podari dobrog i brižnog muža, kao i da traže brak pun sreće i blagostanja.

Sveti Nikola je u hrišćanskom svetu najpoštovaniji svetac. Poštuju ga kako Srbi, tako i Italijani gde se na severu ove zemlje organizuju svečane povorke u njegovu čast. Takođe, smatra se zaštitnikom Grčke i Rusije.

Današnji dan provedite u miru i neka vas prati blagoslov Svetog Nikole - Srećna Slava!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading