(VIDEO) Napadnut Prajd centar u Kralja Milana

Autor: Republika

Vesti

27.12.2019

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom večerašnjeg protesta nepoznata lica napala su Prajd centar u centru Beograda, u ulici Kralja Milana.

Najpre je jedno lice skinulo zastavicu koja je stajala iznad ulaza, a zatim je drugo lice udaralo nogom u staklo objekta, što se može videti na videu koji je objavio "Prajd info centar" na svojoj zvaničnoj Instagram stranici.

Nepoznata lica su se kretala uz kolonu protestanata koja je išla iz pravca Knez Mihailove ulice prema Slaviji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beograd Prajd zahteva reakciju nadležnih institucija povodom napada na Prajd Info Centar koji se desio u petak 27.12.2019, tokom protesta povodom donošenja zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Zahtevamo od policije da urade svoj posao, identifikuju i privedu počinioce napada a od tužilaštva očekujemo da bez odlaganja sprovede brzu i efikasnu istragu. Ukazujemo na činjenicu da se od otvaranja Prajd Info Centra 16. avgusta 2018. godine dogodilo 10 napada na Prajd Info Centar i da nije donešena ni jedna presuda po tim prijavama. ⁣ ⁣ Tokom protestne šetnje povodom donošenja zakona o slobodi veroispovesti, Prajd Info Centar - prostorije Beograd Prajda, napadnute su od strane huligana koji su šutirali ulaz i uništavali imovinu dok su se u prostoru nalazili zaposleni. U toku napada, učesnici protesta su pozivali na nasilje i javno propagirali mržnju prema LGBT+ zajednici skandiranjam parola „Ubij pedera“.⁣ ⁣ Organizacioni odbor Beograd Prajda izražava zabrinost zbog sve češćih napada na Prajd Info Centar i zahteva da se poslednji slučaj efikasno i pravedno procesuira kao i da javnost bude obaveštena šta se dogodilo sa slučajevima prethodnih napada na Prajd Info Centar koji prijavljeni policiji zajedno sa snimcima sigurnosnih kamera.⁣ Ova situacija oslikava mržnju, nasilje i diskriminaciju sa kojima se LGBT+ osobe svakodnevno suočavaju u Srbiji. Ukazujemo da atmosfera nekažnjivosti kršenja ljudskih prava i neefikasnosti nadležnih institucija otvara prostor za nove napade.

A post shared by Belgrade Pride (@belgradepride) on Dec 27, 2019 at 1:52pm PST

Za sada se niko nije oglasio povodom incidenta.

Podsećamo, ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu danas se održao protest povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, kojim se, kako je rečeno na protestu, otimaju srpske svetinje u toj zemlji. Protest je počeo nešto posle 18 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading