A šta ako nas na ulici zateknu sa plastičnom kesom u ruci? Zabrana stupila na snagu, kazne do 150.000!

Autor:

Vesti

03.01.2020

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plastične kese zabranjene u svim prodavnicama u Beogradu od 1. januara ove godine!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umesto dosadašnjih plastičnih kesa, trgovci potrošačima moraju da ponude plastičnu kesu koja je biorazgradiva, papirnu kesu ili torbu za kupovinu. Odlukom Skupštine Beograda koja je doneta septembra 2018. trgovci su dužni da iz upotrebe izbace plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, u cilju sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njihove štetnosti po životnu sredinu.

Kontrolu upotrebe plastičnih kesa vrši komunalna inspekcija i ona će se obavljati po službenoj dužnosti, kao i po prijavama građana, nadležnom organu lokalne samouprave. Za one koji krše ovu odluku predviđene su novčane kazne od 25.000 do 150.000 dinara.

Kada je reč o kesama za bacanje smeća, kao i drugim plastičnim kesama koje se ne odnose na isporuku robe ili usluga, one nisu obuhvaćene ovom odlukom. Dakle, u prodavnicama će se i dalje nabavljati plastične kese za smeće iako nisu za višekratnu upotrebu.

Takođe, ne morate ni da brinete da ćete dobiti kaznu ako vas na ulici zateknu sa plastičnom kesom, bez obzira da li dolazite od kuće ili prodavnice, jer je želja da se ograniči broj novih kesa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading