Zaštitnik građana pokrenuo postupak protiv Ministarstva životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha, imaju rok od 15 dana da se izjasne

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.01.2020

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je, na sopstvenu inicijativu, postupak kontrole Ministarstva žživotne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha većeg broja gradova, a koja traje već duži vremenski period.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

Takvu je meru Zaštitnik preduzeo ocenivši da Ministarstvo ali i drugi nadležni državni organi nisu preduzeli a ni sproveli nijednu konkretnu meru, te da je potrebno da se aktivnije pristupi rešavanju problema zagađenosti vazduha.

U saopštenju koje je doastavio medijima, Pašalić podseća da je još 2018. u Srbiji kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom, što znači da je bio prekomerno zagađen i to u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

- U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su suspendovane čestice PM10 i/ili PM2,5. Prema dostupnim podacima doprinos drumskog saobraćaja je bio po 6% za obe navedene zagadjujuće materije, dok je većina emisija dolazila iz toplana snage manje od 50 MW i individualnih ložišta - naveo je Ombudsman.

Dodao je da je takav trend nastavljen i u 2019. godini, tačnije da je i dalje prekomerno zagađen vazduh u Beogradu i u drugim gradovima u Srbiji, što "nedvosmisleno ukazuje na neophodnost preduzimanja hitnih mera u cilju uspostavljanja preporučenih bezbednosnih granica za kvaliteta vazduha".

S obzirom na to da do građana dolaze različite informacije o vrednovanju dobijenih rezultata zagađenja kao i o uzrocima zagađenja i merama koje Ministarstvo životne sredine preduzima ili razmatra da preduzme, Pašalić je tražio da ovaj organ dostavi obaveštenje o sledećim činjenicama i okolnostima:

Iz kojih razloga uprkos negativnim ocenama kvaliteta vazduha u 2018. godini Ministarstvo životne sredine nije blagovremeno preduzelo ili predožilo konkretne mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha i unapređenja energetske efikasnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Goran Trivan

Takođe, tražžio je objaššnjenje o tome da li je Ministarstvo izvršilo analizu osnovnih, dominatnih uzročnika visokog stepena zagađenja pojedinačno po gradovima i jedinicama lokalne samouprave, a s obzirom da stručna javnost ukazuje na više različitih uzročnika zagađenja vazduha i to sagorevanje uglja lošeg kvaliteta u termoelektranama, intenzivniji saobraćaj, individualna ložišta i trenutni vremenski.

Zaštitnik tražži i objaššnjenje o tome da li je u odnosu na utvrđene najznačajnije uzročnike zagađenja vazduha Ministarstvo životne sredine predvidelo i predložilo preduzimanje hitnih kratkoročnih, ali i dugoročnih mera u cilju njihovog suzbijanja i koje su to mere, i ukoliko nije iz kojih razloga to nije učinjeno.

Konačno, na spisku zahteva Zašštitnika je i da li se javnost redovno i potpuno informiše o trenutnom stanju, odnosno da li se građanima pruža dovoljno podataka o vrsti i obimu informacija o izmerenim vrednostima, njihovom značaju, kao i o uticaju koje izmerene vrednosti zagadjujućih materija mogu imati na njihovo zdravlje.

Zaštitnik je odredio i rok od 15 dana u kojem tražži da Ministarstvo odgovori na ova pitanja, a nakon sagledavanja odgovora i procene on će obavestiti javnost o daljim koracima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading