SRAM TE BILO, VUKOSAVLJEVIĆU! Tužio nas jer smo preneli priču očajne majke

Autor:

Vesti

17.01.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević podneo je nebuloznu tužbu protiv Srpskog telegrafa i to samo zato što smo iz drugih novina preneli ispovest očajne majke!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

Apsurdni zahtev za podnošenje prekršajnog postupka ministar je podneo, a u njemu se naš list tereti da je ime maloletnice nad kojom je izvršeno vršnjačko nasilje, kako stoji u tužbi, učinio prepoznatljivim?!

MAJKA REKLA SVE

U pitanju je potresna ispovest Milice Sretenović, majke devojčice Lene, koja je kao učenica petog razreda OŠ "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu u oktobru 2018. doživela moždani udar posle jakog udarca u glavu. Nju je tada, kako je pisao Nedeljnik, a Srpski telegraf samo preneo ovu priču sa citiranjem izvora, dečak iz njenog odeljenja punom flašicom vode zadirkivao kako bi ispustila telefon. Njena majka je u tom tekstu navela da ga je Lena odgurnula i šutnula u ruku da se pomeri, posle čega je on skočio, udarao je pesnicama po leđima, u levu stranu glave i gađao flašicom. Milica je uplakanu ćerku posle incidenta odvela kući, ali je devojčici uveče naglo pozlilo. Kasnije su analize pokazale da je Lena pretrpela moždani udar, zbog čega i danas ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku i prati nastavu jer ima poteškoće sa pažnjom i koncentracijom.

Sve ovo iznad stajalo je u tekstu "Zbog tuče u školi moja Lena je ostala invalid", objavljenom u broju od 23-24. novembra, što je Vukosavljeviću bio dovoljan razlog da presavije tabak i tuži naš list. U tužbi podnetoj Prekršajnom sudu u Beogradu navedeno je da je Srpski telegraf maloletnika učinio prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes, čime je navodno postupljeno protivno odredbi člana 80 stav 2 Zakona o javnom informisanju i medijima. Jednostavnije rečeno, prema ministru Vukosavljeviću, naš list je protivno zakonu objavio fotografiju Lenine majke Milice Sretenović, preko koje onda svako može da zna o kom detetu je tačno reč!

Bruka: Nedi Arnerić ni čitulja

Ministar Vukosavljević pošteno se izblamirao jer nije prisustvovao komemoraciji preminuloj glumici Nedi Arnerić. Resorno ministarstvo se takođe Arnerićevoj nije odužilo ni poštenom čituljom u dnevnim novinama, što je još jedan od propusta koji idu na dušu Vukosavljeviću i njegovim saradnicima.

Inače, kremacija naše slavne glumice obaviće se u subotu u 16.30 na Novom groblju u Beogradu.

MOTIVI ZA NAPAD

Međutim, pravi razlog zbog kog je ministar rešio da zbog ovog teksta ne tuži njegov izvor već da se obračunava sa našim listom leži u tome što smo ga u nekoliko navrata raskrinkali do gole kože. Podsetimo da je Srpski telegraf prvi objavio da je Filmski centar Srbije, koji finansira ministarstvo kojim rukovodi Vukosavljević, sa četiri miliona dinara pomogao snimanje filma "Teret", u kom su Srbi predstavljeni kao masovne ubice, dok je istovremeno odbio da obezbedi novac za film "Djeca Kozare", koji govori o stradanju srpske dece u ustaškim logorima.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Srpski telegraf - 23. i 24. novembar

Osim toga, pisali smo i o novcu koji je ministarstvo dalo za projekat magazina NIN u kom se napada SNS i predsednik Aleksandar Vučić, a imali smo i priču i o Vukosavljevićevoj bruci pošto je dao 22,5 miliona dinara za nastup Srbije na Bijenalu u Veneciji bez ikakvih nacionalnih obeležja.

Na naša pitanja zbog čega smo postali ministrova meta, pa je rešio da protiv Srpskog telegrafa podigne tužbu za tekst koji je samo prenet iz drugih novina, nismo dobili odgovore.

RepublikaFoto: Tanjug

Matić: Lična ispovest ne može da bude anonimna

Marka Matića iz medijske mreže Antidot iznenadila je tužba ministra Vukosavljevića protiv našeg lista, ostavljajući ga u dilemi kako je moguće da neko ispriča ispovest, a istovremeno ostane anoniman.

- Ljudi koji rade u medijima najbolje znaju koliko je osetljiva granica između potrebe da se ukaže na važne negativne društvene fenomene i zaštite privatnosti žrtava tih pojava. Davanje prednosti prvom ili drugom imperativu isključivo zavisi od procene urednika o značaju ukazivanja na fenomen o kome se piše i ona se donosi od slučaja do slučaja - poručuje Matić, dodajući da mnoge priče o vršnjačkom nasilju nikad ne bi isplivale da nije bilo urgentne reakcije medija.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading