Kakva sudbina čeka bebu koju su roditelji ostavili kraj puta

Autor: RTS, Repbulika

Vesti

22.01.2020

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak star tek par sati pronađen je juče pored puta u planinskom selu Ceremošnja, dvadesetak kilometara udaljenog od Kučeva. Beba je trenutno na dečjem odeljenju požarevačke bolnice. Policija utvrđuje ko su roditelji dece i šta je dovelo do toga da beba bude ostavljena.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Novorođenče koje je pronađeno kod Kučeva je muškog pola i rođeno je u terminu. O njemu brinu lekari požarevačke bolnice.

Zoran Milačić, direktor Centara za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, objašnjava kakva je dalja procedura i gde će beba biti smeštena nakon otpuštanja iz bolnice.

Najpre se, kaže, mora utvrditi ko su roditelji deteta i šta se dogodilo u porodici. To utvrđuju policija i Centar za socijalni rad.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Milačić

- Treba da se vidi da li je to nešto što se desilo zbog određene situacije, da li je to nešto što onemogućava da dete boravi i dalje u porodici i da li se dete može vratiti tamo nakon kompletne pretrage i uvida šta se desilo - ističe Milačić.

Potrebno je, kaže, utvrditi psihološki status majke i šta se to dogodilo što je nateralo majku ili oca da ostavi dete.

- Nakon toga se nude različite opcije majci, pruža se podrška i čini sve kako bi dete ostalo u porodici - rekao je Milačić.

Ako nema uslova da se dete vrati u porodicu, odnosno širu porodicu, razmatraju se alternativni smeštaji, poput hraniteljske porodice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dijana

22.01.2020 14:39

Kako se prijaviti za usvajanje deteta ako se dete ne vrati porodici?

Ilija

22.01.2020 15:35

@Dijana - Samo preko Centra za socijalni rad.