Danas je Sveti Sava, školska slava: Ovih 10 dužnosti su đaci imali 1912. godine!

Autor: Republika

Vesti

27.01.2020

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas slavimo Svetog Savu, školsku slavu. Učenici u Kraljevu davne 1912. godine su imali 10 dužnosti kojih je trebalo da se pridržavaju.

Foto: Public
Sveti Sava

U Kraljevu je 1912. godine učenicima Škole za stočarstvo i planinsko gazdovanje objavljena Naredba o dužnostima učenika koje treba upamtiti i pridržavati ih se tokom školske godine.

Prenosimo u celosti ovih deset zapovedi V. Minha za đake od pre više od jednog veka.

1. Škola je mala država: Budi dobar građanin u toj svojoj državi, pa da što valjano uradiš za svoju veliku otadžbinu.

2. Pomisli, da imaš primati veliko nasleđe, i budi zahvalan svima plemenitima, koji su ti ga zaveštali, svima velikim ljudima, koji su radom svoga života stvorili i za tebe neprolazne stvari.

3. Nauči se u malome biti veran, da jednom budeš mogao biti u velikome; uči se stoljnjem redu, koji će ti pomoći za unutarnju valjanost.

4. Teži za istinitošću; nemoj samo po formi da ispunjavaš svoje dužnosti i ne budi zadovoljan spoljnim uspehom. Nemoj učiti drugima za ljubav, nego misli na sebe samog i šta bi ti hteo da vrediš.

5. Nemoj lagati, ni kao robovi, koji nemaju smelosti za istinu, ni kao pritvorice, koji hoće da se izviju u visinu, niti kao varalice u rečima, koji pozajmljeno izdaju za svoje. Tako isto ne smeš biti dvoličan: da se izdaješ za smirenoga pred svojim roditeljima, a drzak i neuljudan pred svojim učiteljima i drugovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Budi dobar drug među svojim parnjacima, pouzdan i veran; ali ne dopuštaj nijednom drugu, koji je gori od tebe, da tobom ovlada. Ne staraj se, da druge u učenju pretičeš samo iz taštog častoljublja, ali pazi, da sve uradiš, što tvoja snaga od tebe traži.

7. Ne zloupotrebljavaj svoju jačinu prema slabima i ne budi ohol prema sićušnima; znaj, da se već i u mladim godinama može dati dokaza o velikom srcu.

8. Gledaj, da budeš valjan i u svima mlađanim igrama i da ostaneš čio i veseo kroz sve mlado doba tvoje. Ljubi prirodu sa svima stvorenjima i ne daj da ti ikakav sobni rad pomuti uživanje u tome.

9. Ne kloni duhom, ako si što pogrešio i morao kaznu otrpeti; otpočni čilo snova, pa ćeš brzo moći utrti sve tragove minuloga. Ne daj da se nepoverenje useli u tebe i ne misli ništa zlo o tvojim nastavnicima; naprotiv, budi vazda ubeđen, da su oni samo tvoji prijatelji.

10. Čini što dobro dragovoljno pored tvoga obaveznog rada, da bi i docnije spadao međ one, što sami sebi postavljaju ciljeve, a ne među polu robove, koji rade samo što im se naloži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Bepa

27.01.2020 15:11

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, Српске цркве и школе, Светитељској глави. Тамо венци тамо слава, Где наш српски пастир Сава. Појте му Срби, Песму и утројте!

KPCTA

27.01.2020 16:06

Свети оче Саво поново нас сабери, обожи и умножи и у Христу и у српству.

TETKA

27.01.2020 17:10

Дај Боже да се Срби сложе.