Todorović otkriva zašto nema snega ove godine i čemu možemo da se nadamo u februaru

Autor:

Vesti

27.01.2020

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove izme iznenađujuće vremenske prilike. Umesto snega i debelog minusa, imamo kišu i toplo vreme. Da li su ovakve vremenske prilike uobičajene ili se radi o neobičnim pojavama, objašnjava metorolog Nedeljko Todorović.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

- Zime bez snega su se dešavale i ranije. Ovo jeste ekstremna pojava, ali nije potpuno neuobičajena - objašnjava Todorović u svojoj izjavi za Alo.

On navodi da su se i ranije dešavale zime bez snega. 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, zimska godišnja doba imala su po jedan ili dva dana sa padavinama.

- Tako je bilo recimo 1950. na 1051. godinu, kada je prvi sneg u Beogradu pao tek 19. januara i to samo dva centimetara, i to je bio jedini dan te zime sa snegom. Slično se desilo i 1960. na 1961. godinu, kada je u Beogradu palo samo četiri centimetara snega, ali je zato naredne godine palo 60 centimetara - kaže Todorović.

Meteorolog navodi da je ove godine bilo snega, naročito u zapadnom delu Srbije, ali su one zaobišle Beograd. Razlog za to leži u vazdušnim strujama jer od njih zavisi da li će biti padavina na određenom području.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Nedeljko Todorović

- Ove godine je bilo snega u Srbiji, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje. Padavine su zaobišle Beograd. To pre svega zavisi od cirkulacije vazdušnih struja iznad Evropskog kontinenta, tako se namestilo da ove godine nisu zahvatile i sever Srbije i Beograd - rekao je Todorović.

Iako do sada nije bilo padavina u Beogradu i na severu zemlje, zima još uvek nije završena. Meteorolozi najavljuju toplo vreme za februar, sa temperaturama koje će biti iznad proseka, ali, Todorović ukazuje na to da se takve vremenske prilike ne mogu predvideti, kao i da se može desiti da vreme bude potpuno u skladu sa godišnjim dobom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading