IZRAELSKI ISTORIČAR GRAJF: Jasenovac je balkanski Aušvic

Autor: Tanjug

Vesti

27.01.2020

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca, njihove slicnosti i razlike, zaključio je da je "Jasenovac balkanski Aušvic", što je i naslov njegove monografije koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik, pišu "Večernje novosti".

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Gideon Grajf

- Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slicni, ali i koliko se razlikuju - rekao je Grajf u intervuu za "Novosti".

Prema njegovim rečima, razlika izmedu Aušvica i Jasenovca bila je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žrtava, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred ocima.

- Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji uzdah. Uživali su u ubijanju. Obožavali su smrt - rekao je Grajf.

U svojoj studiji, prvoj komparativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, na oko sedam stotina strana Grajf je opisao pedeset sedam ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.

 

 

- Uz poklič ''Za dom spremni'', ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, cupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečje glave razbijali su o zidove. Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primenjivale ustaše u Jasenovcu postoje dokazi - naveo je Grajf.

Ocenio je da su ustaše očgledno želele da nadmaše zlocine Nemaca, i u Jasenovcu su u tome i uspele, ali, kako je istakao, vrhunac ustaških zlodela su koncentracioni logori za decu, koje nijedan nemački logor nije imao.

- Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin - istakao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading