Alarmantno stanje: Stigao virus u Kruševac i Trstenik

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

30.01.2020

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi slučajevi infekcije virusom gripa na teritoriji Rasinskog okruga potvrđeni su u Kruševcu i Trsteniku i to prisustvo virusa gripa tipa AH1, AH3 i B.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Epidemija još uvek nije proglašena, a savetuje se građanima da izbegavaju veće skupove i kontakte sa obolelim licima.

U Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu ističu da među obolelima je najviše dece predškolskog i školskog uzrasta, a ono što karakteriše grip je nagli početak, visoka telesna temperatura i opšta slabost organizma.

Savet građanima je da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama i javne skupove, da često provetravaju prostorije u kojima borave, a preporučuje se i umerena fizička aktivnost, ishrana bogata vitamnima, te pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Lekari naglašavaju da antibiotike ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, a obolelima od gripa koji imaju blažu kliničku sliku preporučuju mirovanje, ishranu bogatu voćem i povrćem, tečnost i upotreba antipiretika u slučaju povišene telesne temperature.

Prema podacima Instituta Batut, u periodu od 13. do 19. januara zabeleženo je 6.020 slučajeva obolenja sličnih gripu, a do tada su potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog, Nišavskog, Braničevskog, Severnobanatskog, Kolubarskog, Podunavskog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Južnobanatskog i Pirotskog okruga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading