ANTIBIOTICI NE DELUJU NA LEČENJE! Duplirala se brojka obolelih od gripa u Srbiji, postoje 3 načina da sami sebe spasite!

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

31.01.2020

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sedam dana duplirao se broj pacijenata koji imaju grip ili oboljenja slična gripu i sada ih je u Srbiji, prema poslednjim zvaničnim podacima, 13.442.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Prethodno je bilo, prema rečima Zlatibora Lončara, ministra zdravlja, 6.020 obolelih. Reklo bi se da će tokom ovih prolećnih dana usred zime, kada se za vikend očekuje i preko 20 stepeni, grip i ostale respiratorne infekcije eksplodirati među ljudima, ali nas stručnjaci uveravaju da to neće biti tako - dečji raspust u školama spašće stvar, dok virusu gripa, kako tvrde epidemiolozi, pogoduje suvo i hladno vreme.

Jedini koji bi trebalo da budu na oprezu su kardiovaskularni bolesnici. Oni reaguju na kolebanje vremena i do srede, za kad se očekuju nagli pad temperature, ponegde i za 15 stepeni, i pojava snega, mogao bi da bude povećan broj infarkta.

Ne deluju antibiotici ne leče prehladu i grip

Antibiotici ne deluju u slučaju prehlade ili gripa i ne bi trebalo da se koriste bez saveta lekara, poručeno je na seminaru "Racionalna upotreba antibiotika i propisivačka praksa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti".

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako su lekari naveli, sveobuhvatne mere smanjenja upotrebe te vrste lekova dale su izuzetne rezultate - u Srbiji je potrošnja antibiotika u 2018. godini iznosila 22,75 takozvanih definisanih dnevnih doza na 1.000 stanovnika, što je za 37,6 odsto manje u odnosu na 2015. godinu. Istovremeno je izdavanje antibiotika bez recepta i preporuke lekara svedeno na najmanju moguću meru.

Raspust je spas

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Kurir da ne očekuje da tokom ovog neuobičajeno toplog perioda poraste broj obolelih od gripa i drugih infekcija disajnih puteva jer su od danas deca na raspustu. To će, kako navodi, doprineti stagnaciji broja obolelih, eventualno će biti zanemarljivog porasta broja obolelih koji su sada u takozvanoj inkubaciji bolesti:

- S druge strane, širenju virusa gripa pogoduje hladno i suvo vreme.

Dr Snežana Despotović Kušljević, specijalista opšte medicine u DZ Palilula, kaže za Kurir da niko ne može da predvidi da li će i u kom obimu nagla promena vremena uticati na porast broja obolelih od gripa i drugih respiratornih infekcija jer su u pitanju kratkotrajne oscilacije temperatura.

- Da traju 15 dana, mogli bismo da pretpostavimo da će porasta inficiranih biti - navela je ona.

Unosite puno tečnosti

To ne znači samo čajeve, već tečnost generalno. Dobra je i voda, a odlična je i pileća supa, ali i neki sveže ceđeni voćni sok.

Kako to pomaže u lečenju prehlade?

Čuva vas od dehidracije, vlaži grlo i čini ga manje osetljivim. Najbolje je kad su ovi napici topli jer tada bolje razbijaju nakupljenu sluz, otčepljuju nos, olakšavaju kašalj.

RepublikaFoto: pixabay.com

Inhalirajte se

Para je odlična i za otčepljenje disajnih puteva, ali ujedno i za otvaranje pora na koži i čišćenje lica pa tako možete imati i dva tretmana u jednom.  Kada su sinusi u pitanju,  dobro je da dodate u ključalu vodu čiju paru udišete nekoliko kapi ulja mente. Preporodiće vas!

Izduvavajte nos redovno!

Jedan od načina da se rešite prehlade i virusa iz nosa jeste da ga izduvavate.

Vakcinisano 300.000

Zato neka budu oprezni kardiovaskularni bolesnici, kaže za Kurir kardiolog prof. dr Miljko Ristić.

- Kada su kolebanja vremena u toku, prvo je toplo, pa onda usledi naglo zahlađenje, može se očekivati da reaguju oboleli od kardiovaskularnih bolesti. Najnepovoljniji rezultat toga je povećan broj infarkta. Zbog toga je neophodno da oni redovno piju svoju terapiju i na prve znake pogoršanja simptoma posete svog lekara - naveo je on.

Kako je naveo ministar Lončar, među pacijentima koji trenutno imaju respiratorne infekcije najviše je dece. Lončar je rekao i da je više od 300.000 ljudi vakcinisano protiv gripa i da se i dalje beleži umerena aktivnost tog virusa, što je i očekivano za ovo doba godine.

- Pažljivo pratimo situaciju, ukinuli smo posete bolnicama. Olakšavajuća stvar je što se bliži zimski raspust i deca neće ići u školu - rekao je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading