Srpski fakulteti pod prismotrom! Zbog Singidunuma otežano priznavanje naših diploma u EU

Autor:

Vesti

01.02.2020

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete potvrdilo pisanje Srpskog telegrafa da je zbog Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Srbija od punopravnog člana Evropske asocijacije (ENQA) stavljena u status "pod praćenjem". To je, kako je navelo ministarstvo, učinjeno da bi se ispravili nedostaci koji su uočeni u primeni evropskih standarda.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Univerzitet Singidunum

Srpski telegraf, podsetimo, objavio je da zbog grubog kršenja procedura prilikom izdavanja akreditacije Univerzitetu Singidunum postoji mogućnost da budemo izbačeni iz ENQA i u tom slučaju diplome srpskih fakulteta ne bi važile u EU.

IZGUBILI PUNOPRAVNO ČLANSTVO

- Naravno da niko nije rekao da srpske diplome neće važiti u Leskovcu, Vranju, Zrenjaninu i ostalim mestima po Srbiji, ali članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju omogućava da naše diploma budu priznate u Evropskoj uniji - objašnjava tim povodom dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa. On potvrđuje da se našim izbacivanjem iz ENQA značajno otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja.

Izbacivanjem Srbije iz ENQA značajno se otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU, tvrdi izvor Srpskog telegrafa

Endre Pap, rektor Singidunuma, podseća naš izvor, 2013, prilikom ulaska Srbije u članstvo ENQA, bio je predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Tada je izjavljivao da je to jedan od najvećih uspeha visokog obrazovanja u Srbiji jer će se naše diplome priznavati svugde u EU.

- Koliki je uspeh u pitanju, pokazuje i to da je od zemalja u regionu, jedino Hrvatska postala punopravni član, kao i da je ovo jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni za ulazak u EU - rekao je tada Pap.

Podsećamo, Srbija je od punopravnog člana ENQA postala član pod prismotrom.

Singidunum ekspresno akreditovan

RepublikaFoto: youtube.com/EKOF Beograd
Jelena Kočović

Direktorka Jelena Kočović je priznala da je Singidunum ekspresno akreditovan, kao što Srpski telegraf tvrdi, što se može videti i iz saopštenja ministarstva, u kom ona navodi da je Singidunumu trebalo manje od tri meseca za akreditaciju, od marta do 5. juna, kada je bila sednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Dok je za Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Elektronski u Nišu, Mašinski u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Matematički u Beogradu i Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu postupak akreditacije trajao od juna do oktobra. Profesorka Kočović je zaboravila da pomene kada je bio datum predaje akreditacije ta dva studijska programa Singidunuma, o kome ministarstvo ćuti.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bi, možda, prvo moglo da odgovori na pitanje Srpskog telegrafa kada je Singidunum podneo zahtev za akreditaciju svoja dva studijska programa Životne sredine i održivog razvoja osnovnih i master studija, pošto na odgovor čekamo nedelju dana. Možda ministarstvo ne otkriva datum zato što ne želi da pokaže kojom brzinom su akreditovani studijski programi Singidunuma.

- Jedna od stvari koja je urađena kako ne bismo bili izbačeni iz ENQA je i promena pravilnika i standard prilikom postupka akreditacija, samo je bitna i primena Zakona i ostalih zakonskih akata o kojima Srpski telegraf piše poslednjih dana - navodi naš izvor.

Uloga recenzentskih komisija

Foto: youtube.com/Danas Conference Center/mc.rs
Verka Jovanović i Neda Bokan

Kakva je uloga recenzentskih komisija u akreditaciji Singidunuma i profesorke Verke Jovanović biće tema Srpskog telegrafa i narednih dana. Takođe, bavićemo se i time kako je tekao postupak akreditacije ta dva studijska programa Singidunuma i pokazaćemo kako je tekao postupak akreditacije studijskih programa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Elektronskog fakulteta u Nišu, Mašinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, koje pominje direktorka Jelena Kočović.

VERKA I NEDA U SUKOBU INTERESA

Verka Jovanović je profesorka sa Singidunuma koja je bila izvestilac na predmetima ovog univerziteta što je upravo suprotno pravilniku i kodeksu i što negativno utiče na našu trenutnu poziciju prilikom postupka praćenja Srbije u okviru članstva ENQA. Zajedno sa njom ekspresnu akreditaciju ovog univerziteta omogućila je i bivša predsednica KAPK Neda Bokan.

MINISTARSTVO: Diplome su punovažne

Ministarstvo prosvete tvrdi da se validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji ne dovodi u pitanje i ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Međutim, zbog nezapamćenog skandala oko dodele akreditacije univerzitetu Singidunum, a koji je naneo i ljagu svim srpskim fakultetima, niko još nije odgovarao.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading