JOŠ JEDNA PREVARA DROGERIJE DM: Kozmetika za vegane puna pčelinjeg voska!

Vesti

03.10.2017

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija DM reklamira proizvode koji sadrže komponente životinjskog porekla kao pogodne za vegane, dovodeći tako u zabludu veliki broj ljudi.

RepublikaFoto: youtube.com/marktcheck
Opet obmanjuju kupce

Na prevare kompanija koje tvrde da koriste zdrave sastojke, a puni su hemije smo navikli, ali ovom prevarom DM je otišao korak dalje jer se u reklami obratio ljudima sa specifičnim uverenjima i naterao ih da baš ta uverenja i ne znajući prekrše. Na proizvodima kozmetičke linije "Born to be lazy" piše da su "slatki lenjivci pogodni za vegane", ali na spisku sastojaka jasno stoji da se u balzamu za usne nalazi i pčelinji vosak.

NIŠTA ŽIVOTINJSKO

Ovaj podatak više je nego problematičan za vegane koji ne koriste ni meso ni bilo koje druge namirnice životinjskog porekla kako u ishrani, tako ni u kozmetici. Upravo zbog toga u grupu zabranjenih sastojaka spadaju i med i mleko bilo kao hrana, bilo kao kozmetička sredstva.

Katarina Marković, koja već deset godina živi kao vegan, u šoku je nakon što je detaljnije pogledala ove DM proizvode.

- Prvo sam se iznenadila što uopšte piše da je pogodno za vegane. Mislila sam da je glupa šala jer im se serija proizvoda zove po životinji lenjivcu - kaže Markovićeva.

POTROŠAČI U ZABLUDI

Bliži pogled na deklaraciju otkrio je pravu prevaru.

- Uzela sam mast za usne i videla da piše da sadrži pčelinji vosak, što je prevara i mene kao kupca i mene kao vegana, koji ne konzumira i ne koristi ništa što je životinjskog porekla. Definitivno više nijedan DM proizvod neću koristiti. Ako lažu za ovo, ko zna za šta još lažu i kakve sve sastojke koriste u svojim proizvodima - kaže naša sagovornica.

 

70 odsto ljudi ne čita deklaracije

Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, kaže da je ovo očigledno dovođenje kupaca u zabludu.

- Ako se nešto reklamira kao vegansko, onda ne sme da ima ništa životinjsko u sebi čak ni u tragovima. Potrošači su u zabludi jer veruju reklami, a čak 70 odsto njih ne proverava deklaracije, već veruje proizvođaču - kaže Vida.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
maki

04.10.2017 09:40

Koja prevara? Na deklaraciji pise da ima voska, na pakovanju nema vegan znaka. Kojih drugih prevara je bilo? Prevara bi bila da na pakovanju ne pise da sadrzi vosak a onda da se ustanovi analizom da ga ipak ima. Uglavnom DM je jedini kod nas koji ima solidan izbor vegan, cf i eko poroizvoda po pristojinim cenama koji su solidnog pa cak i odlicnog kvaliteta. Ako vam se bavi prevarama, bavite se prevarama u hrani. Kada napusu da je sir biljni, posni, veganski...a on u sebi sadrzi kazein. Pricajmo o tome kako biljna mleka u prahu cesto imaju surutku, i kako se posni slagovi prodaju kao posni a imaju takodje surutku? Kada u restoranima brze hrane ono malo veganskih ili vegetarijanskih proizvoda prize zajedno sa mesnim ili kada kada vam ponude vegetarijanski sendvic sa tunjevinom, a ponekad i piletinom.. Ajd malo o tome. Dizete budu i dramu tamo gde je nema. Pravi vegani su naucili da citaju ama bas sve dekleracije i da ako treba 5 puta procitaju i potraze info. Veci problem je sa ovima sto poste jer misle da je dovoljno da vide da je nesto posno ili da im se kaze a da je to zapravo mrsno.

Odgovori 25 1
Ro

04.10.2017 10:06

@maki - Ne čitate pozorno, jasno piše velikim slovima na pakiranju da je vegansko. Naravno da je prevara kad piše da je vegansko, a nije.

Odgovori 2 13
Maki

04.10.2017 10:45

@Ro - Prevara je kada je nesto namerno nacinjeno. A ne kada se neka greska napravi slucajno. Na novim serijama ne pise da je pogodno za vegane. Dm je po ovim pitanjma jedna ozbilna firma. Ali i najboljima se desavaju greske. Oni svoje greske ispravjlaju.

Odgovori 16 1
Katarina

04.10.2017 11:09

@Ro - Ko ne čita pažljivo?! Nigde i slovima nigde ne navode da je ovaj balzam za usne veganski, zapravo jedini Balea veganski balzam za usne je onaj za muškarce. Ovde je jedino u katalogu neko iz srpskog tima napravio grešku jer su od tri proizvoda iz kolekcije dva zaista veganska. I DM od skoro na svim proizvodima označava i na samom pakovanju jesu li ili ne pogodni za nas (vegane).

Odgovori 11 0