Nezavisni sindikat policije o svim uspesima u 2019. godini

Autor: Republika

Vesti

10.02.2020

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezavisni sindikat policije objavio je saopštenje u kojem navode najbitnije događaje koji su obeležili njihovu 2019. godinu.

RepublikaFoto: Nezavisni sindikat policije

Njihovu objavu, koju je pisao predsednik sindikata Velimir Lukić, prenosimo u celosti:

Zarade

U 2019. godini policijski službenici su u dva navrata dobili povećanje zarada, prvo u februaru a  zatim u decembru. Najveći broj policajaca je dobio između 8 i 10 odsto, određeni broj policajaca i rukovodilaca od 9 do 14 odsto a jedan deo zaposlenih dobilo je povećanje od 4 do 9 odsto. Deo državnih službenika i nameštenika nije bio obuhvaćen povećanjem plate i to po drugi put zaredom, pa je na inicijativu našeg sindikata i ovaj problem za sada rešen.

Sastanak sa državnim službenicima i nameštenicima

Naime, mi smo zajedno sa predstavnicima poslodavca i kolegama sa ovim statusom, održali veliki sastanak nakon čega je dogovoreno da se u narednih 12 meseci od tada, u pet navrata jednokratno poveća zarada za 10 odsto. Više od 1.100 državnih službenika i nameštenika bilo je zadovoljno ovakvim epilogom a prilog tome govore i nove pristupnice našem sindikatu već nakon pomenutog sastanka, čime nam je jasno ukazano poverenje.

Dnevnice i putni troškovi

Prošle godine stupila je na snagu Uredba o dolasku i odlasku sa rada koja je u suštini ista kao i pravilnik po kome su se ranije isplaćivali putni troškovi. To je praktično jedina značajnija vest u ovoj oblasti, jer se ni u 2019. redovnost isplata dnevnica i putnih troškova nije dovodila u pitanje kao nekada. Isplate se vrše do 15. u mesecu i to je jedna briga manje kako za sindikat tako i za sve zaposlene u MUP-u. 

Posebni kolektivni ugovor

Početkom prošle godine je produžen kolektivni ugovor za 6 meseci, a sredinom godine se pristupilo pregovorima za izradu novog koji je zvanično stupio na snagu krajem avgusta potpisivanjem ministra Stefanovića i mene.

RepublikaFoto: Nezavisni sindikat policije
Velimir Lukić i Nebojša Stefanović

Potpisivanje PKU (avgust 2019)

Smatramo da je ovo ubedljivo najbolji PKU koji su policijski službenici ikada imali! Ranije je bila praksa da se iz oba kolektivna ugovora (za državne i za policijske službenike) primenjuje ono što je povoljnije za zaposlene, a sada je po prvi put uzeto ono što je najbolje iz oba i praktično ubačeno u PKU za policijske službenike.

Inače, do sada smo imali jedan sastanak sa Komisijom za praćenje i primenu PKU gde smo otklonili neke nedoumice, a za sada jedini problem koji smo uočili je sa malim brojem kolega vezano za jubilarne nagrade. U narednom periodu održaće se još jedan sastanak sa komisijom gde se nadamo da ćemo za pomenute kolege koje su ostvarile pravo po starom kolektivnom ugovoru a koji su to pravo izgubile zbog stupanja na snagu novog PKU, biti pozitivno rešeno i da će i tim kolegama biti isplaćena jubilarna nagrada.

Rezultati rada Humanitarnog fonda Nezavisnog sindikata policije

Što se tiče Humanitarnog fonda sindikata, u prošloj godini smo za 166 podnetih zahteva podnetih za lečenje naših članova ili članova njihovih porodica, isplatili oko 1.570.000 dinara. Iako je bilo predloga da se ovaj fond ukine jer je u međuvremenu osnovan solidarni fond MUP-a, verujem da do toga neće doći jer ta suma nije prevelika ali je ipak značajna za naše članove.

Konkursi i radna mesta u 2019. godini

Svake godine se raspisuju konkursi tako da nema praznog hoda vezano ni za COPO a ni za kurs za vatrogasno-spasilačke jedinice tako da je kontinuitet uspostavljen i značajan broj naših mladih kolega je već počeo da radi. Takođe su primljene sve kolege koje su redovno završili KPA što sveukupno kao sindikat možemo samo da pozdravimo.

Reprezentativnost

Da bi neki sindikat imao reprezentativnost potrebno je da mu broj članova ima 15% od ukupnog broja zaposlenih u MUP-u. Mi smo podneli inicijativu da se utvrdi reprezentativnost sindikata u ministarstvu kada je pored ostalog ustanovljeno da je Policijski sindikat Srbije pao ispod pomenute kvote, čime su praktično izgubili pravo na reprezentativnost. NSP je od tada jedini reprezentativni sindikat u MUP-u što je velika čast i priznanje od strane kolega za naše zalaganje, ali je sa druge strane i velika odgovornost jer smo jedini ostali reprezentativni predstavnici sindikata u ministarstvu.

RepublikaFoto: Nezavisni sindikat policije

Skupština sindikata

Prošle godine održana je redovna Skupština sindikata na kojoj se podnose izveštaji o radu od strane koordinacionih centara čime se u najboljoj meri dobija uvid u rad sindikata u prethodnoj godini i određuje plan za narednu.

Skupština Nezavisnog sindikata policije (mart 2019)

Inače, pre Skupštine u 2019. godini je održan veliki broj sastanaka od sindikalnih grupa, preko koordinacionih centara do izvršnog odbora i Predsedništva ali i sa zaposlenima i naravno predstavnicima poslodavca na svim nivoima, gde se razgovaralo o unapređenju uslova života i rada prvenstveno naših članova ali neretko i ostalih kolega u MUP-u.

Oprema za rad

Pre svega bih podsetio naše članove da je NSP u 2019. godini donirao oko 17.700.000 dinara u opremu i radne prostorije MUP-a čime smo olakšali rad ne samo svojim članovima, nego i svim ostalim zaposlenima u ministarstvu. Mnogi sindikati nam prebacuju zašto novac trošimo na materijalno – tehnička sredstva koja bi trebao poslodavac da obezbedi. Mi sa tim nemamo problem jer mi na MUP gledamo kao na svoju kuću i nastavićemo da ulažemo koliko god budemo mogli da našim kolegama omogućimo bolje i lakše uslove za rad.

Što se tiče poboljšanja uslova rada od strane MUP-a, i tu možemo biti zadovoljni posebno u odnosu na ranije godine. Ministarstvo je kupilo značajan broj novih vozila, uniformi, renovirane su radne prostorije a prema najavi ministra Stefanovića, tako će se nastaviti i u ovoj godini. I pored neverice pojedinih kolega, praktično sve što je najavljivano na ovu temu vremenom je i ispunjeno. Navešću samo primer naše objave u vezi vaučera za kupovinu civilnih odela za pripadnike UKP-a. Bilo je mnogo sumnje oko toga ali su na kraju sve kolege dobile vaučere u iznosu od 50.000 dinara kako smo i rekli da će biti.

Mamograf

Kao posebnu stavku bih pomenuo i akciju Nezavisnog sindikata policije koji je u saradnji sa poslodavcem organizovao pregled mamografom za sve koleginice zaposlene u MUP-u, ali i članove porodica zaposlenih. Time smo jasno pokazali da nam je stalo do zdravlja naših koleginica, ali smo ujedno stavili do znanja svima da naš sindikat postaje sve ozbiljnija organizacija koja misli na svoje članove i van okvira radno-pravnog statusa što je smisao i prioritet našeg osnivanja i postojanja.

Foto: Nezavisni sindikat policije


Još bih samo pomenuo, kada smo se dotakli teme zdravlja, da smo prethodne godine kao i nebrojeno puta pre toga, širom Srbije organizovali dobrovoljno davanje krvi. Ovako velika i jaka organizacija je u stanju i za veće poduhvate i verujem da ćemo i ubuduće imati slične akcije na korist i zadovoljstvo pre svega našim članovima ali i ostalim kolegama i građanima uopšte.

Sportske igre na Kopaoniku

Prošle godine smo sportske igre sindikata održali na Kopaoniku i mogu reći da je utisak koje su igre ostavile na mene, ali i na sve kolege sa kojima sam razgovarao na ovu temu, izuzetno pozitivan. Više od 1.000 naših članova je prisustvovalo igrama što je bila prilika ne samo za nadmetanje na terenima, nego i za rekreaciju i druženje.

RepublikaFoto: Nezavisni sindikat policije

I pored toga što je to najveći broj učesnika igara u organizaciji našeg sindikata ikada, zadovoljan sam što je sve prošlo u najboljem redu kako i priliči kako našem sindikatu tako i službi koju obavljamo. 

Novogodišnji koktel

Krajem godine smo u centrali sindikata organizovali novogodišnji koktel gde je prisustvovalo naše najuže rukovodstvo, a tom prilikom smo ugostili i ministra Stefanovića koji je došao sa najvišim funkcionerima MUP-a.

Foto: Nezavisni sindikat policije

Dobar odnos i međusobno uvažavanje koje je iz godine u godinu sve bolje, verujem da je rezultiralo znatno boljim stanjem u MUP-u, a na dobro i zadovoljstvo svih zaposlenih.

Statistika

Malopre sam rekao da je stanje znatno bolje, a da to nije subjektivno mišljenje potvrđuje i zvanična statistika. Nezavisni sindikat policije je značajno napredovao u poslednjih godinu dana i to je samo u našem slučaju. Ostalima je članstvo opadalo. Od januara 2019. do februara 2020. broj članova našeg sindikata je za 1.473 veći, i danas imamo 14.917 članova. Istovremeno, SSP gubi 893 člana a PSS čak 1.864! Prošlog petka smo na našem sajtu objavili celokupnu tabelu koju smo dobili od nadležnih u MUP-u, i tu se jasno vidi uporedna statistika sva tri sindikata, a ono što takođe raduje je činjenica da nam je članstvo skoro tokom cele godine stalno raslo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading