"Vuhan je grad duhova": Ovako Srbi opisuju centar epidemije koronavirusom

Autor: Blic, Republika

Vesti

18.02.2020

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Jezivo je. Ono je grad duhova. Svuda mere temperaturu, čak i u marketima. Maske su obavezne. Kontrola je svuda", ovako opisije stanje u Vuhanu, kineskom gradu odakle je krenula epidemija korona virusa, Dušan Đelić iz Aranđelovca, tokom današnjeg sastanka sa ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić sa Srbima iz Kine

Đelić je jedan od četvorice srpskih državljana koje je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) evakusialo iz Vuhana, žarišta korona virusa.

Osim Đelića, iz Kine su izbavljeni i Aleksandar Kalaba, Nenad Nešković i Stefan Vojnić, koji su zatim francuskim avionom prebačeni na jug Francuske, gde su dve sedmice proveli u karantinu.

Đelić, Kalaba i Vojnić danas su se pred novinarima sastali sa ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem, kada su i govorili o onome što su preživeli u proteklih nekoliko nedelja.

Dušan slučajno bio u Vuhanu

Dušan Đelić rekao je da inače živi u Šangaju, a da se zadesio u Vuhanu u trenutku izbijanja epidemije. U Šangaj nije uspeo da se vrati, jer su mu na aerodromu, dok je čekao let, rekli da je saobraćaj obustavljen i da je sve blokirano.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Dušan Đelić tokom obraćanja

- Jezivo je. Ono je grad duhova - rekao je Đelić govoreći o Vuhanu.

- Svuda mere temperaturu, u marketima. Maske su obavezne. Svuda je kontrola - rekao je on dalje.

Aleksandar Kalaba rekao je da želi "kineskom narodu da se izbori sa ovom pošasti", a da su se oni prilikom povratka u Evropu i boravku u Francuskoj nosili dostojanstveno i da su tako prezentovali Srbiju.

- Imao sam jednu čudnu poruku od jednog gospodina. "Video bih se s tobom, ali mi nije sve jedno", rekao je Kalaba na pitanje novinara da li je imao neprijatnih situacija pri povratku u Srbiju.

Stefan se zbog obaveza vraća u Kinu

Stefan Vojnić, koji je na studijama master biznis administracije u Kini, kaže da će se zbog studentskih obaveza vratiti u ovu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/Stefan Vojnić
Stefan je početak epidemije zatekao u Vuhanu

- Nismo osećali neki pritisak. Najveći problem bio je ograničen prostor - rekao je on o dve nedelje provedene u karantinu.

Mi nastavljamo da brinemo o ovome, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, rekao je Dačić.

- Bila je jedna teška procedura i nije zgodno zateći se u uslovima virusa, a kasnije i karantina. Ali, mi smo se trudili da pomognemo svim našim građannima u tom regionu. Bilo ih je šestoro, njih trojica i još jedan koji nije danas u Beogradu, doneli su odluku da se evakuišu, a mi smo se obratili francuskom direktoratu koji se bavi vanrednim siituacijama i evropskom direktoratu za vanredne situacije - rekao je Dačić, dodavši da je još dvoje naših državljana ostalo u Vuhanu, ali da su oni sami odlučili da se ne evakuišu.

Ministar je takođe potvrdio da nijedan naš državljanin nije zaražen ovim korona virusom.

- Želim da se zahvalim na ponašanju i strpljenju. Želim da vam ovo bude samo jedan neprijatan detalj u vašim životima, da budete živi i zdravi. Hvala vam na poklonima - rekao je Dačić Đeliću, Kalabi i Vojniću na današnjoj konferenciji.

Dačić: Nijedan Srbin nije zaražen koronavirusom

On je rekao i da je Ministarstvo platilo karte za njihov povratak iz Franuske, ali da nisu morali finansijski učestvuju u transferu francuskim avionom od Vuhana do Evrope.

"Agonija je gotova!"

Jedan od Srba koji je bio u Vuhanu, fudbalski trener Aleksandar Kalaba ispričao je danas za Prvu televiziju kako je iz njegovog ugla izgledala gotovo dvomesečna drama u njihovim životima, koju je izazvao korona virus.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Aleksandar Kalaba

- Sve je počelo oko Nove godine. U prvom trenutku reakcija nam je bila "Ma nema šanse", da bi polovinom januara, nakon što smo videli da je grad praktično prazan, shvatili ozbiiljnost cele situacije. Ljudi su počeli da se povlače u svoje domove, jednom u dva - tri dana sam izlazio napolje, samo do marketa, sa maskom na licu, na 400 - 500 metara sretnem po jednog čoveka, tada sam shvatio o čemu se zapravo radi - rekao je Kalaba.

1.873 života odneo je koronavirus

Virus korona se pojavio krajem decembra prošle godine u kineskom gradu Vuhanu. Smrtni slučajevi zbog virusa korona, van granica Kine, zabeleženi su i na Tajvanu, Hongkongu, Japanu, na FIlipinima, a prva žrtva u Evropi bio je kineski turista u Francuskoj.

Do sada je odneo 1.873 života, a među njima je i direktor bolnice u Vuhanu neurohirurg Liu Ziming, saopštila je danas Zdravstvena komisija Vuhana. Broj preminulih van Kine je pet, dok je zaraženo oko 73.000 osoba širom sveta.

Dva dana nakon što je Vuhan usled proglašenja epidemije korona virusa, 23. januara bio zatvoren, ostvaren je kontakt sa ambasadom Srbije i počelo je organizovanje povratka Srba iz Kine. Aleksandar se zahvalio našim službenicima u ambasadi, koji su, kako navodi, fenomenalno uradili posao.

- Očekivao sam da će evakuacija trajati duže, prvo je bilo najavljeno da ćemo kopnenim putem biti prebačeni do Šangaja iili Pekinga, pa tamo provesti određeno vreme, međutim, tako nešto nije bilo moguće jer je trebalo iskoordinisati veliki broj kineskih provincija - navodi Aleksandar.

U karantinu je bilo sve što je potrebno, ali je kretanje bilo ograničeno

Četvoro Srba je ipak, zajedno sa još 72 putnika, 2. februara prebačeno iz Vuhana u Francusku, u kojoj su proveli dve nedelje u karantinu i gde su im bila vršena testiranja na korona virus.

- U karantinu smo imali sve što nam je bilo potrebno, a najgore je bilo što nam je kretanje bilo ograničeno i što smo morali da nosimo maske, Sa nama je u Francusku doputovalo još četvoro Hrvata i jedna Makedonka, pa smo se mi Balkanci družili i tako skraćivali vreme. Dva puta smo bili testirani, prvi put trećeg dana po dolasku, a zatim još jednom i od 76 ljudi, koliko nas je bilo u karantinu, svi su bili negativni. Tada je usledilo olakšanje - kaže ovaj fudbalski trener za Prvu televiziju.

Aleksandar planira, nakon što se situacija bude smirila, povratak u Kinu, ali ne u Hubej, gde je stanje kritično, već u neku drugu kinesku provinciju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading