Upozorenje lekara! Alergije stižu kad im vreme nije

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema prognozama meteorologa, ove godine proleće stiže ranije, a sa njim i alergije. Pacijenti koji pate od hroničnih alergija na polen već sada mogu imati prve simptome, pa bi trebalo da se što pre jave lekaru kako bi hitno započeli terapiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

- Zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja ove godine prenos polena sa biljaka, odnosno polinacija, počela je već krajem januara. Leska i ovas su već sada u visokoj sezoni, a u Beogradu se povremeno pojavljuje i polen ambrozije iako ona cveta početkom leta. Ako se nastavi ovako toplo vreme, čeka nas vrlo teška prolećna sezona kada su u pitanju alergije - kaže za Srpski telegraf alergolog dr Zorica Zatežić i otkriva šta će praviti najveće probleme.

Ona dodaje da od polenovih zrnaca sa drveća praktično nema zaštite jer lete svuda.

- Trava već može da se pokosi i time smanji koncentracija polena. Najbitnije je da pacijent tačno zna na šta je alergičan kako bi mogle da se primene preventivne mere. Tu svakako spada vakcina koja se dobija pre početka sezone alergija, a ukoliko se koristi standardna terapija, potrebno je početi sa uzimanjem lekova 10-15 dana pre početka sezone alergije - kaže dr Zatežić.

U Agenciji za zaštitu životne sredine od 3. februara 2020. započelo se sa monitoringom i merenjem alergenskog polena u vazduhu, i to mesec dana ranije nego prethodnih godina. Prema dosadašnjim parametrima, koncentracije alergenog polena breze, bresta, graba i jasena je u granicama normale, ali uz tendenciju rasta narednih dana.

ČINJENICE:

Simptomi:

* Jaka sekrecija iz nosa i rafalno kijanje

* Crvenilo očiju

* Otečenost i zapušenost nosa

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Lečenje:

* S prvim simptomima javiti se lekaru

* Terapija antihistaminicima

* Vakcina se prima pre početka sezone alergija

Simptomi alergija na polen najčešće počinju jakom sekrecijom iz nosa, kijanjem, crvenilom očiju sa elementima alergijske astme, a simptomi se ne smiruju dok se ne primeni određena terapija.

Kijavica i astma

Pacijenti sa jakim reakcijama na polen najčešće pate od alergijske kijavice. Najizraženiji simptom je kijanje u rafalu više od desetak, petnaest puta zaredom. Može da se javi osećaj otečenosti i zapušenosti nosa, pojačano stvaranje sekreta u vidu vodnjikave bistre tečnosti koja se nekontrolisano sliva iz nosa. Alergijska astma se manifestuje kašljem, gušenjem i stezanjem u grudima, kao posledica alergijske reakcije na polen. Lečenje podrazumeva smirivanje simptoma, a terapiju određuje lekar.

Statistika pokazuje da pacijenti koji imaju alergiju na jedan alergen, češće dobiju reakciju i na neki drugi. Kod takvih se terapija produžava do kraja septembra, kada se završava cvetanje ambrozije uz preporuku da se urade dodatna alergološka ispitivanja.

Zloupotreba kapi za nos

Kad započnu problemi, većina pacijenata pravi istu grešku, nekontrolisano koristi kapi za nos. Lekari upozoravaju da kapi izazivaju sužavanje krvnih sudova na nivou sluzokože nosa, pa dolazi do smanjenja sekrecije i pacijent se oseća bolje. Međutim, kapi za nos ne smeju da se koriste nekontrolisano, već samo prema savetu lekara.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading