Gas do daske u 3 zemlje! Ograničenja brzine razlikuju se od države do države

Autor:

Vesti

02.03.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija pripada "bržim" zemljama sveta. Ne samo po ekonomskom rastu, za koji dobijamo pohvale međunarodnih institucija, već po tome koliko je maksimalno brzo dozvoljeno voziti na auto-putevima u našoj državi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Sajt Brilliantmaps.com je objavio mapu ograničenja brzine u svetu, a prema ovim podacima Srbija se s ograničenjem od 130 kilometara po času nalazi među državama u kojima se može voziti brže.

Sve se razlikuje

Nemački auto-banovi, prema ovoj mapi, spadaju među retke za koje ne postoji ograničenje brzine na određenim deonicama. Pored njih, tu su još dva mesta, na kojima vozači mog pritisnuti papučicu gasa do kraja bez straha da li će im kazna za prekoračenje brzine stići na kućnu adresu. Autoput Stjuart, na severu Australije, ima deonicu od 200 kilometara, koja se prostire između Alis Springsa i Barou Krika, gde nema ograničenje brzine. Ostrvo Man je treće mesto bez ograničenja brzine, ali, za razliku od ostalih pomenutih mesta, na ovom ostrvu auto-puteva i nema.

Ostale zemlje i teritorije imaju ograničenja koja se znatno razlikuju. U tekstu ispod mape se napominje da se govori o maksimalnoj dozvoljenoj brzini u svakoj zemlji, dakle, nije reč o prosečnoj brzini. Vozač bi to trebalo da ima na umu, kao i da razume koje je tačno ograničenje na putu kojim vozi, i da ga se pridržava, poručuju sa sajta Brilliantmaps.com

Auto-prevoznik: Najbolji su francuski putevi

Stefan Josipović iz jedne auto-prevozničke firme u Sloveniji vozio je na različitim putevima širom sveta više od 20 godina. Za Srpski telegraf iznosi ocenu da su najbolji putevi u Francuskoj.

- Engleska je karakteristična po tome što kada vozač prekrši dozvoljenu brzinu, stigne mu upozorenje, ukoliko se desi da vozač i naredni put bude uhvaćen u prekršaju, kazne su drakonske. A u Švajcarskoj, recimo, nema kaznenih poena, samo se pišu kazne.

Iznenađujuće je da, prema ovom izveštaju, uprkos američkoj ljubavi prema automobilima i brzoj vožnji, sve savezne države SAD imaju ograničenja. Montana je do 1999. godine imala odredbu "razborito i oprezno" umesto brojčanog ograničenja, međutim, vrhovni sud uveo je da ono bude 120 km/h upravo zbog formulacije koja nije do kraja određena i mogla je dovesti do različitih prestupa.

Što se tiče ostalih američkih država, deonica državnog auto-puta u Teksasu, duga 65 kilometara, ima najveću dozvoljenu brzinu - 140 km/h.

Poljska i Bugarska

Kako sajt navodi, jedna od zanimljivosti jeste i ta što sve savezne američke države imaju ograničenje koje je veće od onog federalnog, koje je bilo na snazi od 1973. do 1987. godine, a iznosilo je 90 km/h. Limit je potom povećan na 105 km/h, što je trajalo do 1995. godine. Nakon toga je ovaj limit ukinut.

Havaji su jedina savezna država s ograničenjem ispod 105 km/h, tamo je 100 km/h zakonski predviđeno ograničenje.

Najmanji dozvoljen limit je na auto-putu u najsevernijoj kanadskoj provinciji Nunavut - 70 km/h.

U Evropi najmanju brzinu dozvoljava Velika Britanija, gde je ograničenje 110 km/h. S druge strane, Poljska i Bugarska su najbrže zemlje jer je vozačima dozvoljeno da bez ikakve sankcije dostignu 140 km/h.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading