(VIDEO) KORONAVIRUS STIGAO U SRBIJU! Lončar: Srbija je apsolutno spremna za ovu situaciju, očekivali smo da će se ovo desiti

Autor: Republika

Vesti

06.03.2020

09:27 >> 09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar drži ovog jutra vanrednu konferenciju za medije u vezi sa koronavirusom. Prvi zaraženi pacijent u Srbiji se za sada oseća dobro. Zaražen je tokom putovanja u Budumpeštu.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Ministar Lončar sa profesorima

U Srbiji se pojavio prvi zaraženi pacijent kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa. Reč je o muškarcu (43) iz Subotice.

On se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva Kovid-19. Uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta "Torlak" pokazala je da je pacijent pozitivan na koronavirus.

On je trenutno smešten u izolaciju u bolnici u Subotici, dobija terapiju i u dobrom je zdravstvenom stanju, odnosno oseća se dobro. Ovo je na vanrednoj konferenciji u zgradi "Palata Srbija" saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Obećali smo da ćemo biti transparentni i zato smo zakazali ovu konferenciju - rekao je na početku obraćanja Lončar.

- Radi se u čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti i on se sada oseća dobro - rekao je minstar zdravlja.

- Nema mesta panici, nastavljamo sa procedurama koje su i do sada važile - rekao je Lončar. - Srbija je apsolutno spremna za ovu situaciju, očekivali smo da će se ovo desiti, bilo je logično, uradićemo sve što struka nalaže i nema razloga za paniku.

Ministar Lončar rekao je da je reč o globalnom problemu koji treba i globalno rešavati.

Posle ministra Lončara medijima su se obratili i lekari.

Doktor Predrag Kon naglasio je da je jako važno što se pacijent sam javio nadležnom Domu zdravlja i pozvao sve koji sumnjaju da su možda izloženi virisu, da se jave nadležnim službama.

Srpski lekari imaju dovoljno iskustva da se izbore sa bilo kojom kriznom situacijom, naglasili su lekari.

Po završetku obraćanja ministar Zlatibor Lončar potom je odgovarao na pitanja novinara.

- Tačno imamo razrađen plan za svakog potencijalnog pacijenta, ko će ga, gde i kako lečiti - odgovorio je Lončar na novianrsko pitanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nulti pacijent

06.03.2020 10:52

Može li da se seti sa kim je sve stupio u kontakt?