Stručnjaci poručuju: Ovo su DVA GLAVNA SIMPTOMA koronavirusa!

Autor: Republika

Vesti

12.03.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panika zbog koronavirusa sve je veća iz dana u dan, međutim, stručnjaci naglašavaju da nema razloga da se bez potrebe paniči i da život treba da se odvija uobičajeno, a da se pritom opreznost podigne na viši nivo, što uključuje pojačanu higijenu i određeni obrzac ponašanja posebno kada se nalazimo u prostoru sa više ljudi. Osim toga, nisu svaki grip i prehlada razlog da se sumnja na koronavirus - dva simptoma su jedini povod za osnovanu sumnju.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Stručnjaci koji rade na istraživanju koronavirusa tvrde da virus nije otporan na toplinu. Oni zato savetuju da za vreme epidemije pijemo više tople vode i češće boravimo na suncu.

- Ukoliko vam curi nos, to nije koronavirus. Glavni simptomi korone su suv kašalj bez curenja iz nosa i upala pluća. Virus može živeti na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali za to vreme ne smete trljati oči ili pipati nos i usta. Takođe, kada zaraženi kine pred vama, proći će tri metra pre nego što čestica padne na zemlju, dok će virus na metalnoj površini živeti najmanje 12 sati. Zato, ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom. I obično sredstvo za pranje veša ubija virus, a zimsku odeću koja ne zahteva svakodnevno pranje stavite na sunce - kažu stručnjaci.

RepublikaFoto: Photo by Curology on Unsplash
Foto: Ilustracija

Mere opreza svakako primenjujte:

  • Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura)
  • Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;
  • Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;
  • Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;
  • Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.
  • izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama

Oni su objasnili i kako teče proces zaraze.

- Prvo će se zaraziti grlo, a osećaj suvog grla trajaće tri do četiri dana. Tada će se virus stopiti u nosnoj sluzi, a zatim će preko dušnika ući u pluća, uzrokujući upalu. Ovaj proces traje pet do šest dana. S upalom pluća dolazi do visoke temperature i poteškoća sa disanjem. Važno je da odmah potražite lekarsku pomoć ako imate ovaj osećaj - objašnjavaju stručnjaci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading