PROGNOZA DOKTORA KONA: Možemo da pobedimo virus za 6 nedelja, samo pod ovim uslovom

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

18.03.2020

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija korone trajaće sigurno šest nedelja, ali ako u tom periodu ostanemo u izolaciji, sprečićemo dalje širenje zaraze i nagli porast obolelih. Samim tim, pobedićemo virus, kaže naš eminentni epidemiolog Predrag Kon.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Predrag Kon

Kon dodaje da će epidemija sigurno trajati duže od šest nedelja, ali je bitno da u tom periodu ostanemo u izolaciji kako bismo sprečili nagli porast obolelih.

- Ako uspemo da izdržimo šest nedelja u izolaciji, svakako ćemo obezbediti da nema naglog porasta obolevanja i završićemo posao u smislu da nema eksplozivnog porasta i omogućićemo zdravstvenom sistemu da opstane. Bitno je da smanjimo kontakte i sprečimo prenošenje virusa kako bismo na taj način uspeli da preguramo i razvučemo epidemiju - ističe epidemiolog Kon.

Naglašava da je do ogromnog broja umrlih u zemljama ugroženim virusom korona dolazilo usled obolevanja zdravstvenih radnika, zbog čega zdravstveni sistem u tim zemljama nije mogao da opstane.

- Zbog naglog obolevanja ljudi koji rade u zdravstvu i naglog prenošenja preko tih ljudi, čitav sistem više ne može da funkcioniše i pravi se začarani krug. Moramo da budemo potpuno svesni da se čitava ova borba izolacije vrši zato da zdravstveni sistem ostane potpuno sposoban da bi mogao da primi i te najstarije. Najugroženiji su oni koje sad držimo u izolaciju, dakle stariji od 65 godina, jer su praktično oni ti koji mogu tragično da završe. Sad je bitka za očuvanje života najstarijih, a sama epidemija ne može da se završi. Ona može samo da se razvuče i da se ta kriva spljošti - objašnjava epidemiolog.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

- U odnosu na prošli ponedeljak smanjen je broj obolelih od akutno respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu. I to će sada da počne da pada, zbog ovih mera.

Dobra vest je da bi toplo vreme svakako trebalo da utiče na opstanak virusa korona.

- Teoretski, virus ne može da ima takav potencijal s dolaskom toplih dana. To kažem na osnovu svih dosadašnjih iskustava svih respiratornih virusa. Lično nisam očekivao od virusa korona da će imati takav potencijal i da će izazvati pandemiju - kaže Kon i dodaje:

- Osnovna stvar je da smanjimo što je moguće više kontakata. Ne možemo i ne smemo da zaustavimo život u potpunosti, ali i to je moguće ako ovo dostigne ogromne razmere. Za sada je situacija potpuno pod kontrolom, ali uskoro neće moći da bude pod takvom kontrolom i o tome ćemo redovno obaveštavati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
kritikcinik

19.03.2020 10:13

Koliko je to sigurno u vezi toga sa toplim vremenom i slabljenjem virusa, kada je npr. u Panami 35 C pa ima ima preko 85 obolelih (danas 109) i broj se povecava? Mozda je zbog vlaznijeg vazduha ?

PUUUUUUUUUU

19.03.2020 15:30

@kritikcinik - KON JE DOKTOR PONAT PO LAGANJU JAVNOSTI U VEZI SVINJSKOG GRIPA...DR MENGELE

Rade

19.03.2020 19:34

Virus ubijaju UV zraci sunca a ne toplota sunca. U Italiji zadnjih dvadesetak dana nije bilo UV zraka zbog oblačnosti.