Za manjine nastava na RT Vojvodina, B92 i TV Sandžak

Autor: Tanjug

Vesti

20.03.2020

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastava za manjine počinje da se emituje u ponedeljak na drugom programu Radio-televizije Vojvodini, TV B92 i TV Sandžak, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je za Tanjug naglasio da je sa RTV već snimljeno dosta programa za manjine koje žive u Vojvodini, Mađare, Slovake, Rumune, Rusine, Hrvate. Na B92 emitovaće se časovi za bugarsku i albansku manjinu koji žive u Srbiji.

Ministar kaže da je formiran studio u Dimitrovgradu za bugarsku manjinu i studio u Bujanovcu za albansku nacionalnu manjinu.

- Tamo rade predstavnici naših školskih uprava zajedno sa profesorima i ljudima iz ove TV stanice. Sa B92 smo danas u razgovorima da se dualni sadržaji za srednješkolce emituju na toj TV stanici. Takođe, da sve ono što možemo od drugih sadržaja, a nije na RTS-u pređe na B92 - pojasnio je ministar.

TV Sandžak, Matica bošnjaka i Ministarstvo prosvete, kako kaže Šarčević, potpisali su ugovor da se nastava za tu bošnjačku nacionalnu manjinu emituje na TV Sandžak.

Ministar napominje da predstavnici ministarstva nadgledaju snimanje programa i da se mora pratiti nastavni plan i program. Kako kaže, nastavnici su dobili uputstva i pripremljeni su programi za decu sa posebnim potrebama za IOP1 i IOP2, ali da su nastavnici dobili instrukcije i za IOP3.

Za nastavu na daljinu koja je počela da se emituje u utorak na RTS3, kaže da je već sve uhodano, da sada sve deluje ležernije.

Od ponedeljka đaci će časove moći da prate i na RTS 2, a biće povećan i fond časova sa dva, za učenike od provog do osmog razreda, na tri časa dnevno i sa tri na četiri časa dnevno za osmake.

Ove nedelje đaci su pratili predavanja za opšteobrazovne predmete, srpski, matematika, svet oko nas za niže razrede i srpski, matematika, istorija, geografija, fizika, hemija, biologija, za više razrede.

Od ponedeljka naredne nedelje počinju i časovi na daljinu za strani jezik, muzičko, likovno, tehnika sa tehnologija, informatika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading