Verovatno se odlaže aprilski ispitni rok: Evo šta će se dešavati sa ostavlim rokovima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.03.2020

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tanja Cvetkovski izjavila je danas da će verovatno i aprilski ispitni rok biti odložen i poručila da vreme sada treba iskoristiti za predispitne obaveze.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Na pitanje o mogućem odlaganju aprilskog ispitnog roka, Cvetkovski je za TV Prva rekla da za sada još uvek ne zna kako će sve izgledati, te da pretpostavlja, s obzirom na najave koliko bi virus mogao da traje, da će verovatno i aprilski ispitni rok biti odložen.

- Ono što je važno jeste da ovo vreme treba da bude pametno iskorišćeno. Ispit je šlag na torti i dolazi na kraju. Prethode mu predispitne obaveze i sve to sada može biti realizovano, od seminarskih radova do onlajn konsultacija sa profesorima - rekla je Cvetkovski.

Prema njenim rečima, oni koji su akreditovali studijske programe i imaju već postavljene platforme mogu obavljati i kolokvijume, medjutim, što se samih ispita tiče, oni se, po zakonu, moraju obavljati u sedištu ustanove.

- Tako da ćemo to morati da prolongiramo - navela je Cvetkovski i podsetila da studenti 30 do 70 odsto bodova prikupljaju kroz predispitne obaveze i da ispiti dolaze kao neka vrsta verifikacije.

Ona je dodala da može da se desi da akademska godina bude produžena zbog ispita.

- U ovom trenutku se ponašamo kao da stvari funkcionišu kao inače samo malo na drugačiji način - navela je Cvetkovski.

Ona pojašnjava da fakulteti mogu samostalno da donesu odluke koje se tiču unutrašnjeg uredjenja, studijske programe, metode izvodjenja nastave, dok Ministarstvo prosvete u konsultacijama donosi krovne odluke koje se tiču svih.

Cvetkovski je, odgovarajući na pitanje, da li će biti pomereni prijemni ispiti za 2020/2021.godinu, ukoliko vanredno stanje potraje svih 90 dana, kazala da će verovatno nekih promena u tom slučaju biti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading