"Vuhan u malom": Kako je Valjevo postalo žarište COVID 19, otkrivena dva izvora širenja infekcije

Autor: Mediji

Vesti

27.03.2020

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavno žarište koronavirusa u našoj zemlji nalazi se u Valjevu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Skoro polovina zaraženih koronavirusom je iz Beograda, ali ako se gleda u odnosu na broj stanovnika, onda je Valjevo sa 46 pacijenata glavno žarište ove bolesti u našoj zemlji. Prestonica, naime, statistički beleži jednog obolelog na oko 10.800 stanovnika, a Valjevo ima jednog zaraženog na 1.200 svojih žitelja!

Na pitanje kako se dogodilo da Valjevo postane žarište korone, gradonačelnik je objasnio da su postojala “dva izvora širenja infekcije”.

- Imali smo jednu privatnu proslavu, jedne privatne firme na kojoj je jedan od gostiju, koji je došao sa strane, da li je on iz Niša ne želim da licitiram, i koji je turistički vodič, doneo infekciju i odatle je sve krenulo. Bilo je tu zdravstvenih radnika, lekara koji izgleda nisu bili dovoljno oprezni. Drugi izvor je jedan sveštenik iz Valjeva koji je došao iz Italije pre donošenja karantinskih mera za putnike iz inostranstva i koji je takođe zaražen i na lečenju je u Beogradu – izjavio je nedavno za lokalne medije gradonačelnik Valjeva.

Kako je ranije obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, virus je u Beograd i Kikindu stigao iz Milana, u Niš iz Lugana, a u Čačak iz Nemačke

Na činjenicu da je Valjevo postalo žarište zaraze korona virisom, uticali su još neki detalji.

- Spomenuta proslava firme na kojoj je bilo oko 70 ljudi, održana je 29. februara u jednom ugostiteljskom objektu u selu Lelić. Na njoj je bilo gostiju ne samo iz Valjeva, nego i Beograda, Niša i Kragujevca. Činjenica je da su prva trojica Valjevaca kod kojih je potvrđen korona virus bili ili gosti na toj proslavi ili su kontakti gostiju, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je donosilac virusa. Pogotovo jer su pojedini gosti u Lelić došli sa proslave punoletstva u jednom restoranu na periferiji Valjeva na kojoj je, opet, bilo par gostiju iz inostranstva. Činjenica je, na žalost, da je preko tih ljudi ili njihovih kontakta virus ušao i u Dom zdravlja i u bolnicu – objašnjavaju zdravstveni izvori lista.

Prema njihovim rečima, druga izvesna grana unosa virusa jeste sveštenik koji, međutim, nije putovao u Italiju, nego je vodio grupu vernika na pokloničko putovanje na Eginu, "ali se ne može utvrditi da li je on donosilac ili je zaražen od nekog drugog tokom putovanja".

 

Što se tiče života u samom gradu, dok se čeka na uvođenje novih mera, on se i danas odvijao kao i od početka vanrednog stanja. Trgovine i apoteke su otvorene, ali bez većih gužvi kojih, s druge strane, danas ima najviše pred glavnom poštom i bankomatima, s obzirom na isplatu penzija.

- Ako dođe do stavljanja grada u potpuni karantin, najveće pitanje je kako će se snabdevanje životnim namirnicama odvijati, dok smo, čini mi se, na ponašanje u uslovima vanrednog stanja, od čekanja da se uđe u prodavnicu do izbegavanja druženja i zatvaranja u sopstveni dom, već navikli. Praktično me brine samo kako ćemo nabavljati hranu jer mi nismo želeli da stvaramo velike zalihe, a mera da se ceo grad izoluje kako bi se obavilo masovno testiranje i pozitivni na virus odvojili, po meni može da bude samo bolja za sve nas – kaže Valjevka Slavica Ž.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Guerberj
Valjevo

Po rečima Srđana V, najveća briga je i dalje aktuelna nestašica zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i antibakterijskih gelova u apotekama.

- Nisam ubeđen da će eventualni policijski čas trajati 24 sata, jer ljudima na neki način mora biti omogućeno da odu do prodavnice, bar po hleb i mleko. Što se tiče zaštitnih sredstava apsolutno nemam ideju šta raditi, jer imam samo jedan par rukavica i jednu masku. Prijateljica iz Ljiga, koja je i pre epidemije imala zalihe toga želela je da mi pošalje, ali joj je brza pošta saopštila da danas ne voze za Valjevo – kaže on.

Iz grada na Kolubari stiže i jedna pozitivna vest. Naime, lista je telefonski kontaktirao jednog od prvih zaraženih Valjevaca, koji se sa dvojicom sugrađana već dve sedmice nalazi na lečenju na Infektivnoj klinici u Beogradu. On je u telefonskom razgovoru naveo da se sva trojica Valjevaca, koji su prvi hospitalizovani, dobro osećaju, te da su im juče urađeni testovi koji su pokazali da više nemaju korona virus.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading