Pulmologija prebukirana: Klinika otkazala prijem obolelih od koronavirusa

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

30.03.2020

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oboleli od koronavirusa u Srbiji, leče se i na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, međutim, kako je izjavila direktorka ove ustanove prof. dr Violeta Mihailović Vučinić ona je sinoć morala da odjavi prijem novih pacijenata jer su bili puni.

RepublikaFoto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Klinika za pulmologiju ima 175 postelja i sinoć sam morala da se odjavim od prijema jer smo bili puni. Intenzivna nega ima 14 postelja, 13 respiratora a od toga 3 respiratora su prazna - rekla je prof. dr Mihailović Vučinić.

Ona je kazala da je ova bolest takva da se nikad ne zna kada će stanje pacijenata da se pogorša i da moraju na respirator. Istakla je da su na ovoj klinici pacijenti od 32 do 85 godina.

- Nikad ne znate kada će stanje da im se pogorša. Bukvalno se menja iz sata u sat. Dobiju stezanje u grudima i onda padaju vrednosti kiseonika i završavaju u intezivnoj nezi. To su ljudi od 1988. godišta do 85 godina. Nepredvidivo. Ovo je bolest o kojoj se malo zna - kazala je ona i dodala da je upravo zbog te nepredvidivosti sve ovo jako plaši:

- Primimo čoveka bez komorbiditeta, relativno zdravog i za par sati on je već kandidat za intezivnu jedinicu. To nam se dešavalo preko vikenda, ovo je bio vrlo težak vikend. 

Mihailović Vučinić je rekla da nisu prebacivali pacijente u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu jer oni uglavnom imaju bolesnike koji imaju hronična oboljenja.

Posavetovala je sve hronične bolesnike da obrate pažnju na svoje zdravlje, drže se saveta struke i njima a i svim ostalim građanima poručila da ne izbegavaju odlazak kod lekara i ne ignorišu da potraže pomoć ako imaju kašalj, stezanje u grudima, povišenu temperaturu...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading