SATNICA: Kućni red za pacijente koji se leče na Sajmu - ustajanje u šest ujutru, spavanje u 10 uveče

Autor:

Vesti

31.03.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi pacijenti sa lakšim simptomima koronavirusa smešteni su u hale Beogradskog sajma. Za oko tridesetak obolelih, koliko ih je juče bilo pod kupolama Sajma, važi isti kućni red, koji podrazumeva ustajanje u šest ujutru. Rasporedom je predviđeno vreme za ličnu higijenu, lekarske preglede, ali i slobodne aktivnosti (pogledaj tabelu).

RepublikaFoto: e-stock
Privremena bolnica na Sajmu

Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, precizirao je da su 33 pacijenta, koji su prvi smešteni na Beogradskom sajmu, stigla iz zdravstvenih ustava - Infektivne klinike, KBC "Dragiša Mišović", KBC Zemun i Pulmološke klinike KC Srbije, i da imaju blagu kliničku sliku. U Vojnom kampu Letenka na Fruškoj gori nalaze se u izolaciji naši građani koji su stigli iz evropskih zemalja i, nakon testiranja, rezultati su pokazali da je troje pozitivno, i oni će po podne biti prebačeni na Sajam.

Trenutno je u improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu angažovano 10 lekara i 25 sestara, a Vekić kaže da će taj broj biti veći kako se bude povećavao broj pacijenata. Dodao je da se na Sajmu zbrinjavaju pacijenti koji nemaju tegobe ili imaju blagu kliničku sliku.

Spreman i Novosadski sajam

Na Novosadskom sajmu u toku je poslednje čišćenje i dezinfekcija, nakon čega će prostor biti spreman da primi i prve pacijente, rekao je gradonačelnik Novog Sada i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Miloš Vučević.

Inače, na Novosadskom sajmu, gde će biti smešteni građani zaraženi koronavirusom sa blagom kliničkom slikom, obezbeđeno je 1.000 kreveta, a pacijenti će na raspolaganju imati i televizore, waj-faj, tuš-kabine, stonoteniske stolove...

- Ovde ne zbrinjavamo teške hronične bolesnike bez obzira na to što su pozitivni. Dijabetičare na insulinskoj terapiji, srčane bolesnike, koji iziskuju redovne kontrole, redovno uzimanje terapije, oni se zbrinjavaju u bolnicama - pojasnio je Vekić.

Podsetimo, na Sajmu su, pored paravana, kojim su podeljene sobe, obezbeđeni stolovi za bilijar i stoni tenis, kao i televizori, kako bi se pacijentima maksimalno olakšao boravak.

 

OVAKO IZGLEDA DAN NA SAJMU

USTAJANJE Od 6 do 6.30
LIČNA HIGIJENA Od 6.30 do 8 časova
DORUČAK Od 8 do 9 časova
LEKARSKI PREGLEDI, TERAPIJE Od 9 do 11 časova * u ovom periodu predviđeno je čišćenje i dezinfekcija hale
SLOBODNE AKTIVNOSTI Do podneva čitanje dnevne štampe, knjiga
LIČNA HIGIJENA Od 12 do 13.30

RUČAK

Od 13.30 do 14.30
SLOBODNE AKTIVNOSTI po završetku ručka do 18 sati
LIČNA HIGIJENA Od 18 do 19 sati
VEČERA Od 19 do 20 sati
KRAJ DANA U 22 sata

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading