Pozitivne ocene lekara iz Kine nakon obilaska VMC Karaburma

Autor:

Vesti

03.04.2020

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ocenom da je bolnica pripremljena "jako dobro", šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine završio je posetu Vojnomedicinskom centru Karaburma u Beogradu, bolnici koja je uređena po svim standardima za lečenje srednje i najteže obolelih pacijenata od virusa Covid-19. Bolnica je ustrojena za samo 10 dana po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Šestočlana kineska komisija zadovoljna je uslovima n VMC Karaburma

- U Srbiji smo u razgovoru sa kolegama i drugim ljudima osetili da se Srbi izuzetno trude i naporno rade kako bi uspeli da se pravilno zaštite i izbore sa korona virusom. Ovaj sistem zaštite i lečenja bolesnika je sve bolji i bolji. Mi smo tokom razgovora sa našim kolegama preneli svoja iskustva i pouke koje smo izvukli u Kini tokom procesa lečenja pacijenata. Naši predlozi i instrukcije primenjeni su u ovoj bolnici tako da smatramo da je sve urađeno zaista jako dobro – naglasio je nakon obilaska prof. dr Lin Bingliang, zamenik načelnika Infektivne klinike Treće pridružene bolnice Univerziteta Sun Jang Sen.

- Razmišljalo se, takođe, o tri zone koje moraju biti podeljene. U jednoj "zaraženoj zoni" boraviće pacijenti, druga "čista zona" namenjena je medicinskom osoblju, a između te dve zone mora da postoji "tampon zona" gde će se lekari presvlačiti. Imajući u vidu da postoji ulaz za pacijente, ulaz za lekare i ove tri zone, smatramo da je ovde napravljen odličan raspored – naglasio je profesor Lin.


U bolnici na VMC Karaburma, kako je ocenio, posebna pažnja posvećena je i bitnim detaljima, jer je predviđeno da kada medicinsko osoblje završi sa poslom i skida zaštitnu opremu, u postavljenim ogledalima mogu da vide da li na pravilan način skidaju zaštitnu opremu. Prema njegovim rečima, pristup koji je primenjen pravi je humanistički pristup poslu.
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto:Ilustracija

Šestočlnu delegaciju eksperata iz Kine dočekali su pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić, a kroz bolnicu na VMC Karaburma delegaciju je proveo komandant Vojne bolnice Karaburma potpukovnik dr Ivo Udovičić, koji im je predstavio kapacitete i način na koji je bolnica organizovana i adaptirana za potrebe zbrinjavanja i lečenja srednje i teško obolelih pacijenata od virusa Covid-19.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading