6. april, dan kada su pre 79 godina Beograd probudile bombe!

Autor:

Vesti

06.04.2020

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 79 godina od kada je nacistička Nemačka, bez objave rata, bombardovala Beograd, čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svetski rat.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Bombardovanje Beograda 06.aprila 1941

U masovnom bombardovanju jugoslovenskih gradova hiljade civila je izgubilo život, a načinjena su velika materijalna razaranja - uništena su privredna, obrazovna, zdravstvena i kulturn zdanja, uključujući i Narodnu biblioteku u Beogradu.

Deset dana ranije Kraljevina Jugoslavija je pristupila paktu sa Silama Osovine. Usledili su protesti u zemlji i državni udar kojim je sa vlasti svrgnut knez Pavle. Zemlja se približila zapadnim Saveznicima, i to u trenutku kada je Hitler nameravao da započne Operaciju Barbarosa protiv Sovjetskog Saveza.

Hitler je lično, 27. marta, doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija. Izvršenje zadatka je povereno 4. vazdušnoj floti pod komandom pukovnika Aleksandera Lera. Operacija bombardovanja Beograda imala je tajni naziv "Strašni sud". 

Šestog aprila, u 6:30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca (ukupno 484 aviona), 6. i 7. aprila, avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Nemačke trupe u Beogradu

Usled ogromnog materijalnog razaranja 8.000 beogradskih porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Nacističko bombardovanje potpuno je uništilo Narodnu biblioteku Srbije, koja je ujedno i jedina nacionalna biblioteka namerno napadnuta tokom Drugog svetskog rata. U požaru, koji je potom usledio, uništen je gotovo celi fond od 350.000 knjiga, uključujući neprocenjive srednjovekovne spise.

U okviru kompleksa Novog groblja u Beogradu, u neposrednoj blizini Severnog bulevara, 1966. godine formirano je Spomen-groblje stradalih u šestoaprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine. Autorka spomen-groblja bila je arhitektkinja Milica Momčilović.

Dvadeset devet mermernih ploča nalazi se na osam ozidanih betonskih humki, koje podsećaju na rovove u kojima su primarno sahranjivani postradali. Na posebnim pločama ispisana su imena 646 identifikovanih žrtava i podaci o 909 neidentifikovanih muškaraca, 393 žene i 59 dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading