Koronu u Gerontološki centar doneli Italijani? Izložba pasa u komšiluku mogući izvor zaraze!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.04.2020

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus je u Gerontološki centar u Nišu najverovatnije ušao kada je, u prvoj polovini marta, u hotelu koji deli dvorište sa tim domom održana izložba pasa na kojoj je bilo oko 100 Italijana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Đorđević

Tu pretpostavku izneo je danas ministar Zoran Ðorđević.

On je naveo i da se od početka epidemije sumnjalo da u privatnom Domu za stare "Eskulap" u Nišu ima zaraženih, upravo zbog prisustva Italijana na toj izložbi.

- Prvi simptomi kod zaposlenih u staračkom domu pojavili su se 10-15 dana posle toga. Oni su bili izolovani, ali je velika verovatnoća da su preneli virus korisnicima. Pratili smo situaciju i insistirali da se svi testiraju i pokazalo se da smo bili u pravu - rekao je ministar za Pink tv.

Ðorđević je kazao da je sada svima zabranjen ulazak u gerontološke centre i stararčke domove i naglasio da su direktori tih ustanova odgovorni za sprovođenje svih mera Vlade.

On je kazao i da su se gerontološki centri u Beogradu i Novom Sadu samoinicijativno izolovali pre pojave virusa i da se pokazalo da je to dobra odluka.

Kako je naveo, u nekim domovima je sistemom slučajnog uzorka otkriven virus kod zaposlenih, a da pre toga nisu imali nikakve simptome zaraze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading