(VIDEO) Presek stanja: U Srbiji koronavirusom ukupno zaraženo 5.994, preminulih 117! Mortalitet 1,95 odsto

Autor: Republika

Vesti

18.04.2020

13:12 >> 14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 15 časova počela je konferencija za medije kriznog štaba sa novim podacima u vezi sa koronavirusom u Srbiji.

Na konferenciji se iznose najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

U Srbiji je do 15 časova 18. aprila koronavirusom ukupno zaraženo ukupno 5.994 osobe, dok je preminulih ukupno 117.

U poslednja 24 sata novozaraženih je 304, dok je 7 osoba preminulo.

Mortalitet iznosi 1,95 odsto.

Ukupno testiranih zdravstvenih radnika u Srbiji je 6.174, a kod 642 je utvrđen koronavirus.

Na respiratoru je 126 pacijenata, dok je izlečenih 637.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Blizu smo 3.500 testiranja dnevno i situacija se poboljšava, počinje razmišljanje o popuštanju mera koje su donete. Nije u svim delovima Srbije ista situacija, oko Niša, Prokuplja i Aleksinca imamo nešto veći procenat zaraženih. U Beogradu recimo imate u jednom danu 6,2 posto zaraženih, što pokazuje da se gasi virus. Dolazi na red popuštanje mera, a to će ići postupno. Prvo treba popuštanje da se odnosi na starije od 65 godina, ideja je da to bude utorak, petak, nedelja, 600 metara u prečniku. Što se tiče vremena, to će biti bilo kada u toku policijskog časa, kada kome odgovara - naglasio je Kon.

Objasnio je da je pravno regulisano ko sprovodi nadzor u toku samoizolacije, a to je nadležni Zavod za javno zdravlje, koji izdaje potvrdu da je izolacija sprovedena pod nadzorom.

- Ako je samoizolacija bila zbog putovanja u inostranstvo, moguće je i da se ta lica nisu javila nadležnom zavodu, pa jedini koji mogu da izvrše potvrdu jesu oni koji su kontrolisali, a ako je to policija neophodno je da izda neku potvrdu na osnovu koje će nadležni zavod izdati svoju. Ne može nadležni zavod da izdaje potvrde tamo gde nije vršio nadzor - rekao je Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare i odrasle ukupno su 342 korisnika pozitivna na koronavirus i 72 zaposlenih. Kaže da je ukupno prisustvo korona virusa potvrđeno u 17 ustanova u: Umci, Zemunu, Kruševcu, Kanjazevcu, Beogradu, Blacu, Kulini, Smederevu, Novom Pazaru i Nišu, kao i u još par privatnih ustanova u Beogradu i Nišu.

- U Gerontološkom centru Niš, koji ima ukupno 256 korisnika i 106 radnika, u početku su se pojavili simptomi kod 151 osobe, ali i je 15, 16. i 17. marta potvrđen virus kod još 14 osoba, tako da sada ima ukupno 165 potvrđenih slučajeva - rekla je ona.

Predrag Kon je rekao da u Opštoj bolnici u Ćupriji funkcioniše dijaliza, ali sa smanjenim kapcitetom. On je, upitan da li je tačno da je od utorka u Ćupriji obustavljena dijaliza, rekao da to nije potpuno tačno, te da radi sa smanjenim kapacitetom.

Objasnio je da postoji jedan sumnjiv slučaj i da osoblje radi sa smanjenim kapacitetom. - Čeka se rezultat za sumnjiv sluča - naveo je Kon.
 

RepublikaFoto: tanjug
Predrag Gojković

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da se ne mogu u svakom gradu organizovati privremene bolnice, jer nemaju svi potrebne kapacitete, pa tako ni u Šapcu. Posebno je istakao da gradski štabovi za vanredne situacije nius nadležni, a nisu, istakao je, ni medicinski kompetentni da organizuju takav vid i proces lečenja.

Gojković je upitan da li će i kada privremena bolnice u Ekonomskoj školu u Šapcu dobiti dozvolu za rad s obzirom da je gradski štab za vanredne situacije obezbedio infektologa, objasnio da se privreme izolacione bolnice formiraju na osnovu zaključaka Kriznog štaba, a on je donosi na osnovu predloga stručnih lica, svih lekara koji u njegovom radu učestvuju.

Predlog se, prema njegovim rečima, donosi na osnovu procene epidemiološke situacije i broja oblelih. - Štabovi za vanredne situacije gradova nisu nadležni, a, da se niko ne uvredi, nisu ni medicinski kompetentni da organizuju takav vid i proces lečenja. Proces lečenja privremene izolacione bolnice zahteva veliki broj zdradvstvenih radnika, jer se kadar menja na svaka četiri sata. Potrebno je organizovati više smena, potrebna je ozbiljna logistika i to su svi aspekti zbog čega je nemoguće oformiti privremene izolacione bolnice u svakom gradu Srbije -  kazao je Gojković.

Podsetio je da postoje tri velike izolacione bolnice u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, koji su pod upravom kliničkih centara tih gradova.

Sledeća konferencija za štampu u vezi sa stanjem epidemije izazvane koronavirusom zakazana je za ponedeljak 20. april u 15 sati.

Sutrašnji presek stanja pratite na našem portalu u isto vreme.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading