Isus je jači od svakog virusa, ali nije vreme da kušamo Gospoda: OVAKO su Srbi u Čikagu proslavili Vaskrs!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.04.2020

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi u Čikagu i širom SAD Uskrs su proslavljali isključivo u krugu porodice i bez tradicionalnih okupljanja, na kojima se u velikom broju sastaju u srpskim hramovima i crkvenim salama u vreme velikih hrišćanskih praznika.

Foto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Bogosluženja su se mogla pratiti u direktnom prenosu preko društvenih mreža, a taj veliki praznik vernicima SPC čestitao je i državni sekeretar Majk Pompeo sa suprugom Suzan.

Ovo je verovatno prvi put od kada postoji organizovana srpska zajednica na severnoameričkom kontinentu da su izostala tradicionalna okupljanja u srpskim hramovima i crkvenim salama.

U Čikagu, gde Srba ima u najvećem broju, u vreme velikih hriščanskih praznika crkve i manastiri su uvek bili pretesni da prihvate sve vernike.

Vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin poručio je pred praznik da je porodica danas crkva, jer nije vreme da se junačimo i kušamo gospoda.

Službe su predvodili sveštenici uz sasluženje đakona i pratnju crkvenih horova uz pridržavanja propisane mere distance.

U Srpskom sabornom hramu u Čikagu, posvećenom upravo Svetom Vaskrsenju, ponoćnu arhijerejsku liturgiju predvodio je vladika Longin. U hramovima je pročitana Uskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je iz Čikaga "iz manastira Nova Gracanica iz manastira Svetog Save, najstarijeg našeg manastira van otadžbine, posle Hilandara", uoči praznika uputio čestitke i molitve da se i ovog praznika svi setimo jedni drugih i pomolimo gospodu da ova pošast nestane brzo, da ostanemo ono sto su bili naši preci - Srbi pravoslavne vere, Bogu odani, samo Bogu ponizni prema svima uspravni, ponosni i dostojanstveni.

Bez obzira što je ovaj Vaskrs drugačiji od svih do sada, što će crkve zbog virusa koji nas je sve okovao biti bez vernika, danas je dan kada se radujemo Hristovoj pobedi, vaskrsenju našeg gospoda koji je pobedio smrt i đavola i greh, poručio je episkop Longin.

- Hristos je pobedio smrt, on je jači od svakog gripa i kuge i virusa ali je ovo vreme kada ne želimo da se junačimo niti da kušamo gospoda i ispitujemo njegovo trpljenje - rekao je vladika i poručio da danas slavimo Vaskrs u porodici, jer porodica je crkva a otac svestenik u njoj.

Danas je Vaskrs obeležen u hramovima sve tri eparhije - u istočno američkoj, zapadno američkoj i novogračaničko-srednjezapadno američkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

20.04.2020 13:25

Људи ликујте, народи чујте: Христос воскресе, радост донесе!